Proiectul de lege elimina posibilitatea ca o clauza abuziva de catre instanta sa fie eliminata din toate contractele existente, aflate in curs de executare. Proiectul spune in schimb ca o astfel de clauza va inceta sa produca efecte de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.

"Pe cale de consecinta, tot ce a fost incasat intr-o peroioada de timp, respectiv din 2007 pana undeva in 2011 ca sume de bani, nu vor mai putea fi recuperate", explica avocatul Adrian Cuculis.

Proiectul elimina si textul care da dreptul consumatorilor de a da banca in judecata si spune, in schimb, ca hotararile sunt aplicabile numai pentru viitor.

Mai mult, textul aprobat de senatori spune ca instantele nu pot aprecia caracterul abuziv al clauzelor referitoare la costul contractului.

"Judecatorului nu-i mai este permis sa analizeze aceasta clauza daca se refera la cost. Deci nu se pune problema ca este sau nu este abuziva, ca este sau nu este un poker pe care il joaca banca cu consumatorul", spune avocatul Gheorghe Piperea.

Proiectul de lege se afla acum in Comisiile de la Camera Deputatilor.