"Problema absortiei nu mai este capacitatea de a elabora, care s-a imbunatatit semnificativ. Volumul de proiecte este din ce în ce mai mare, uneori depaseste fondurile disponibile. Problema s-a mutat pe implementare si finantare", a explicat Tanczos la un seminar organizat de Forum Invest.

El a aratat ca exista o reticenta a autoritatilor locale si a altor institutii publice fata de banci, desi in ultima perioada institutiile de credit dispun de fondurile necesare pentru a finanta proiectele care beneficiaza de granturi europene.

La randul sau, directorul Autoritatii de Management pentru programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice", Catalina Melita, spune ca aproximativ 13% din aplicantii care au proiecte eligibile si aprobate se retrag din cauza ca nu gasesc fonduri de cofinantare.

In cadrul programului, circa 80% din valoarea totala de trei miliarde de euro este destinata companiilor private, sub forma schemelor de ajutor de stat, iar cheltuielile neexigibile pot merge pana la 20% din valoarea proiectului.

Programele de crestere a competitivitatii se adreseaza companiilor care nu obtin o rata interna de rentabilitate mai mare de 13%, ceea ce face ca bancile sa le considere putin atractive pentru creditare.

Melita sustine ca institutiile de credit ar trebui sa calculeze rata de rentabilitate luand in considerare si grantul de la Uniunea Europeana, nu doar studiul de fezabilitate initial.