Avantaj anual al exportatorilor germani este 100 de miliarde de euro, in contextul instabilitatii, afirma Nathan Sheets, economist sef pentru divizia internationala a Citigroup. Adica de peste 10 ori mai mult fata de contributia de 8,7 miliarde de euro a Germaniei in 2012 la fondul de urgenta aflat in proces de infiintare (European Stability Mechanism). 

Cifra foarte ridicata evidentiaza beneficiile inregistrate de Germania de pe urma strategiei cu accent pe austeritate a cancelarului Merkel.

Abordarea executivului german a atras critici din partea liderilor politici din intreaga lume si cereri pentru relaxare din partea statelor din sudul Europei, unde randamentele obligatiunilor au crescut la niveluri foarte ridicate. 

"Le pasa? Nu cred. Este o lume in care fiecare inghite pe cine poate. Este o problema de a consolida digurile si de a face ce putem pentru noi", a declarat David Buik, analist la Cantor Index din Londra, intr-un interviu telefonic privind liderii germani. 

Randamentul obligatiunilor germane pe doi ani au devenit negative pentru prima data in iunie, astfel ca investitorii au platit pentru a-si pastra banii la statul german. 

Castigurile de competitivitate inseamna ca Germania are acum o moneda cu circa 20% mai slaba decat daca ar fi existat marca germana, afirma economistul Citigroup. Moneda mai slaba creste surplusul comercial nominal al Germaniei cu circa 4% din PIB sau 100 miliarde de euro, afirma el.

Beneficiul generat de moneda depreciata ar putea creste aproape de 30%, ca urmare a intrarilor de capital care cauta plasamente sigure. 

Euro a atins saptamana trecuta minimul a doi ani, oferind un nou sprijin unei tari in care costurile cu forta de munca au crescut in trecut mai lent decat in tarile vecine. 

"Euro mult mai slab este cu siguranta un ajutor pentru exporturile germane si a consolidat rezistenta economiei", a declarat Christian Schulz, economist Berenberg Bank din Londra.

Economistul Berenberg Bank estimeaza ca circa 60% din exporturile Germaniei sunt livrate in afara zonei euro, comparativ cu circa 50% in cazul Frantei si 42% in cel al Spaniei, potrivit datelor pe 2010.

De la introducerea euro la tranzactionare in 1999, exporturile germane au urcat cu 120%. Cele ale Frantei si Italiei au avansat cu 40%, in timp ce pentru Grecia doar cu 30%.  Analisti ai Bank of America Merrill Lynch au calculat ca Germania ar avea de pierdut mai mult decat oricare alt stat euro daca ar parasi uniunea monetara. Moneda germana s-ar aprecia cu 14% imediat si ar contribui la o reducere a PIB cu 7% sau 185 miliarde de euro.