"Presedintele roman a mentionat ca este o primejdie pentru bancile romane, dar si pentru bancile straine care activeaza in Romania. In concluzie (in concluzia Consiliului European din octombrie - n.r.), am inclus ca recapitalizarea nu trebuie sa reduca angajamentul acestor banci in tarile respective, care tot state ale UE sunt. Noi vom urmari foarte atent acest lucru. Noi credem ca aceasta declaratie de intentie este suficienta. Daca exista vreo primejdie, noi vom discuta. Pentru Romania este absolut necesar sa aiba o asigurare cu bancile, cu sistemul bancar", a declarat Merkel, la finalul discutiilor cu presedintele Romaniei, scrie Mediafax.

La randul sau, seful statului roman a tinut sa-i multumeasca Angelei Merkel pentru sustinerea propunerii romanesti in Consiliul European pe aceasta tema.

"Am convingerea ca bancile din zona euro isi inteleg responsabilitatea. Va pot asigura ca subiectul a fost si in discutia bilaterala pe care am avut-o cu doamna cancelar, iar certitudinea mea este ca Europa va fi solidara si nu ne vom crea surprize unii altora", a conchis Traian Basescu.

Sefii de stat si de guverne din zona euro au decis in urma cu doua saptamani la Bruxelles ca programul de recapitalizare a bancilor europene sa includa o clauza de mentinere a expunerii institutiilor financiare pe toate subsidiarele din statele UE, pentru a evita presiunea pe pietele de credit si, implicit, pe economia reala.