Initiatorul celei mai mari schimbari istorice a sfarsitului de secol XX, prabusirea comunismului, Gorbaciov, este fiu de tarani.

A intrat de tanar in Partidul Comunist, a condus chiar si o combina, insa, cu tenacitate, a urmat Facultatea de Drept si a urcat in dura ierarhie comunista, iar la 54 de ani, in 1985, a devenit conducatorul Uniunii Sovietice. Sfidandu-i pe conservatori, a initiat un amplu val de reforme: Perestroika!

Fara precedent pana atunci, Mihail Gorbaciov a relansat relatiile sovieto-americane, care au culminat cu anuntul sfarsitului Razboiului Rece, dupa istorica intalnire de la Malta.

Iar zidul Berlinului s-a prabusit, la fel si celelalte regimuri comuniste din Europa de Est. Cu Nicolae Ceausescu, dictatorul unei Romanii in criza si teroare, Mihail Gorbaciov s-a intalnit de doua ori, pentru a-l convinge sa aplice reforme. Fara niciun rezultat. A urmat apoi Revolutia din 1989.

Reformele au schimbat fata lumii, dar au atras si ura vechilor comunisti, care in 1991 au organizat un puci pentru inlaturarea lui Gorbaciov. Cu ajutorul lui Boris Eltin a revenit la Kremlin ca lider, dar pentru scurt timp.

Esecul puciului comunist a accelerat destramarea URSS, iar Gorbaciov a demisionat. A candidat la presedintia Rusiei in 1996, dar n-a avut succes.

Chiar daca in 1999 a pierdut-o pe cea care i-a fost alaturi 46 de ani, Raisa Gorbaciova, Mihail Sergheevici n-a stat departe de scena internationala si nici de micul ecran. A infiintat propria fundatie, a aparut chiar si intr-o reclama si a realizat o serie interviuri cu fosti sefi de stat despre "Secretele Puterii".

Nu a stat departe nici de lumea Holywoodului. I-a inmanat un premiu actorului din “Titanic”, Leonardo di Caprio, pentru un documentar despre schimbarile climatice.

La 20 de ani de la vizita intr-un Bucuresti sumbru, comunist, Mihail Gorbaciov revine, la invitatia unei firme private, intr-o Romanie capitalista.