"Astăzi, MFP a împrumutat din piaţă 1 miliard de lei la o scadenţă de 4,8 ani şi o dobândă maximă de 3,24% pe an. Mult mai mică decât dobânda la care se împrumuta în medie în luna septembrie, 4,8%, anul trecut guvernul socialist. Aşa reducem permanent costul pentru generaţiile viitoare. Dobânda este mai mică decât dobânda din piaţă la momentul în care am făcut tranzacţia de 3,31%. Împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. Este soluţia optimă în aceste condiţii", menţionează ministrul de resort.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prim emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (660 de milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei (o emisiune), 500 de milioane de lei (trei emisiuni) şi 300 de milioane de lei (trei emisiuni).