"In urmatorii doi ani, daca mandatul va fi unul intreg, sper sa nu crestem niciun fel de taxe si impozite, cred in relaxare fiscala. La rectificarea bugetara, daca va avea loc la jumatatea anului viitor, excedentul bugetar, daca va exista, nu-l vom imparti catre ordonatorii de credite, ci vom construi un buffer (fond de rezerva - n.r.) echivalent cu excedentul, pentru a-l redirectiona spre relaxare fiscala. La fel si cu cheltuielile care nu vor fi realizate pe primul semestru, nu le vom da ordonatorilor de credite in semestrul al doilea, pentru ca e greu de crezut ca vor putea cheltui dublu, iar suma in plus care rezulta o vom indrepta spre masuri de relaxare fiscala", a declarat luni Valcov la audierea sa in Comisia de Buget Finante Banci din cadrul Camerei Deputatilor, potrivit Mediafax.

El a aratat ca masurile de relaxare fiscala vor viza in special reducerea TVA, cu cate puncte proncetuale va permite suma suplimentara.

"Daca din suma neconsumata strangem echivalentul unui miliard, putem reduce cu un punct procentual. Daca vom strange doua miliarde excedent bugetar, ne vom permite sa reducem TVA cu 2 puncte procentuale si asa mai departe", a spus Valcov.

In ceea ce priveste accizele, el apreciaza ca nivelul acestora trebuie discutat pentru fiecare categorie de produse, mentionand ca este necesara o politica fiscal-bugetara, nu una bugetar-fiscala.

Saptamana trecuta, Valcov a declarat ca singura divergenta pe care Executivul a avut-o cu FMI s-a referit la nivelul veniturilor de anul viitor, el sustinand ca, daca dupa primul trimestru vor fi incasari suplimentare de 2 miliarde lei, TVA poate fi redus cu 2%.

Valcov vrea anul viitor extinderea programelor Prima Casa si Prima Masina si banca de dezvoltare

Darius Valcov, vrea, totodata, pentru anul viitor extinderea programelor guvernamentale Prima Casa si Prima Masina, cu facilitati acordate chiar daca cumparatorul nu se afla la prima achizitie, dar si infiintarea bancii de dezvoltare, vizand structura EximBank.

"Vrem sa vedem dac putem extinde Prima Casa si Prima Masina pentru o casa si pentru o masina, nu neaparat sa fie prima", a declarat Valcov luni la audierea sa in cadrul Comisiei Buget Finante Banci din Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, el a punctat ca vrea pentru anul viiitor infiintarea bancii de dezvoltare, proiect adus in discutie de mai multe ori in ultima perioada, prin infiintarea unei institutii distincte sau pe baza structurii EximBank, optand pentru a doua varianta.

"Mai facil ar fi prin EximBank decat printr-o banca noua. Institutia va finanta proiecte prioritare in infrastructura, energie si mediu, proiecte ale autoritatilor publice locale, confinantarile pentru fondurile europene, cresterea eficientei energetice, sprijinirea fermierilor, in educatie prin sustinerea acordarii de credite pentru studii post-liceale. O banca de dezvoltare se finanteaza prin emiterea de obligatiuni si atragerea de credite de la institutii financiare internationale", a spus Valcov.

Ministrul propus a mentionat ca, in acest sens, vor avea loc discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Totodata, se va decide daca cele doua fonduri de garantare care functioneaza in Romania, FNGCIMM si FGCR, vor vace parte din structura bancii de dezvoltare sau vor functiona separat ca pana in prezent.

Ministrul propus a fost validat de comisia de specialitate, votul final urmand sa fie dat de plen, in aceasta seara.