"Consiliul de Administratie al BNR, in momentul in care va stabili o regandire a politicii de achizitii de aur, se va orienta catre cea mai buna optiune de cumparare. Si din punct de vedere moral, si legal, daca se va ajunge la noi achizitii, BNR are datoria sa cumpere aurul cel mai sigur si cel mai ieftin. Exista o legislatie, exista o piata, cu cotatii internationale", a afirmat Bogdan Olteanu, solicitat sa comenteze declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu, transmite Mediafax.

BNR nu a mai cumparat aur de la inceputul anului 2001. Rezerva Romaniei este de 103,7 tone, valorand aproximativ 3,5 miliarde de euro la cotatia actuala a aurului. 

Traian Basescu a afirmat luni ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune. Seful statului a adaugat ca BNR si-ar putea mari astfel rezerva de aur, emitand in schimb moneda. 

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a explicat ca in sistemul monetar actual emisiunea de moneda a unei tari trebuie sa aiba acoperire in marfuri, inclusiv leul, iar achizitia de aur pentru tezaurizare nu ar fi chiar o acoperire in marfa.  El a aratat ca de-a lungul timpului au mai existat discutii privind modificari in structura rezervelor valutare, dand ca exemplu migratia semnificativa de la dolar spre euro. 

Pe de alta parte, Oltanu a afirmat ca nu si-a schimbat opinia pe care a exprimat-o public atunci cand activa in politica fata de proiectul Rosia Montana, insa in calitatea de oficial BNR nu a dorit sa o reitereze public.  Fostul lider PNL a fost unii dintre politicienii care s-au opus proiectului Rosia Montana, pronuntandu-se pentru interzicerea utilizarii cianurilor in minerit. 

Intrebat daca productia de aur in Romania a fost oprita la momentul la care BNR a incetat sa mai achizitioneze acest metal, Basescu a afirmat: "Suntem in alta epoca si unul era pretul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extreme de poluanta a aurului la Rosia Montana si nu numai. Acum discutam de alte tehnologii, de alte conditii", a mai sustinut seful statului. 

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Traian Basescu minte atunci cand spune ca aurul extras in Romania trebuie tinut in tara, seful Guvernului subliniind ca guvernatorul BNR a afirmat ca nu aurul lipseste, ci locurile de munca si investitiile.