Premierul Orban a declarat vineri, în localitatea Balş din judeţul Olt, că Guvernul vrea să adopte până la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetară, el adăugând că "altfel e bai mare" pentru că sunt multe instituţii, atât guvernamentale, cât şi din administraţia locală, aproximativ 20% din total, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului să-şi plătească salariile şi cheltuielile de funcţionare.

"Deocamdată suntem concentraţi...se lucrează şi la proiectul de buget pe anul viitor, dar noi vrem până la sfârşitul lunii noiembrie să adoptăm rectificarea bugetară, că altfel e bai mare. Sunt foarte multe...cum v-am şi descris, sunt foarte multe instituţii, inclusiv guvernamentale, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului, să-şi plătească salarii, să-şi plătească cheltuieli de funcţionare, nu e vorba de...la fel, foarte multe primării. La nivelul comunelor nu am făcut o evaluare, dar cel puţin pe oraşe, 43 de oraşe nu au banii pentru a încheia exerciţiul financiar, făcând toate plăţile pentru cheltuielile de funcţionare. Probabil, comunele sunt mai multe, estimarea noastră este că cel puţin 20% din localităţi nu au veniturile necesare şi, din păcate, au început să afecteze drepturi ale cetăţenilor, că guvernul le-a pasat responsabilitatea cheltuielilor sociale, în schimb nu le-a alocat resursele financiare necesare pentru a plăti indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, salariile asistenţilor personali. Deja sunt afectate persoane vulnerabile care, practic, trăiesc, îşi asigură subzistenţa din aceste venituri, şi nu putem accepta situaţia asta", a afirmat premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Rectificarea bugetară va lua în calcul un deficit de 4%

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a spus că rectificarea bugetară pentru 2019 va fi făcută în ultima săptămână din luna noiembrie pe un deficit de 4%.

"Rectificarea bugetară pentru 2019 va fi în jur de 26 noiembrie, 27 noiembrie, deci în săptămâna de până în 30 noiembrie, în prima parte a acelei săptămâni. Această rectificare va fi cu deficit de 4%. De aceea am vrut să fiu foarte onest şi să spun tuturor, şi pieţei internaţionale, ca toată lumea să ştie că asta e situaţia la acest moment, iar atunci, într-o săptămână şi jumătate, o să am şi mai multe detalii despre soluţii", a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul de Finanţe a precizat că în jurul datei de 15 decembrie Guvernul va finaliza şi proiectul de Buget pentru anul 2020. "Încerc să aduc proiectul de Buget pentru anul 2020 înainte de 20 decembrie, deci în jur de 15 decembrie, să venim cu el în Parlament, ca să putem să îl şi dezbatem şi să fie şi aprobat", a afirmat Florin Cîţu.

Întrebat dacă vor mai fi bani pentru investiţii în 2020, în condiţiile în care trebuie acoperit deficitul, şeful de la Finanţe a susţinut că bugetul pe 2020 va fi construit pe proiecte majore, "pe care le putem şi face".

"Când vorbim de investiţii, şi asta s-a încetăţenit de ani de zile, lumea se gândeşte doar la investiţii publice, eu văd lucrurile de ansamblu. Trebuie să fie o combinaţie între investiţii publice şi investiţii private. Ce va face această administraţie? Am spus că bugetul va fi construit pe proiecte majore, nu ca până acum fiecare aruncă acolo orice proiect, doar ca să iasă la număr. Nu. Va fi un proiect construit pe proiecte majore pe care le putem şi face. Le începem şi le facem, nu doar le punem în buget", a precizat Cîţu.

El a adăugat că această administraţie arată o atitudine schimbată şi faţă de sectorul privat, faţă de investitorii străini şi cei români, dar şi faţă de antreprenori, având o relaţie foarte bună inclusiv cu sistemul bancar şi financiar.