"In momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, sigur, o intrare in trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare. Aici as face o mentiune, si este un comentariu personal, deocamdata: alaturi de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania. (...) Nu avem niciun motiv sa fim impotriva realizarii uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai. Romania, avand o piata dominata de banci din zona euro, cam 85% din banci sunt din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar daca este un avantaj indirect", a afirmat Basescu.

El a explicat ca Romania este avantajata de mecanismul european de stabilitate pentru ca acesta se adreseaza statelor UE aflate in dificultate din cauza datoriilor mari, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, iar tara noastra este interesata ca acestea sa fie sustinute deoarece reprezinta destinatii ale exporturilor romanesti.

Potrivit lui Basescu, Romania are o singura rezerva privind uniunea bancara: "sa nu se realizeze strict pentru statele, bancile din zona euro". "La fel cum am avut o pozitie in care am solicitat ca Tratatul fiscal sa fie liber la aderare si pentru statele din zona non-euro si am obtinut acest lucru, la fel si conditiile, criteriile de realizare a uniunii bancare trebuie sa fie deschise si statelor nemembre ale zonei euro", a evidentiat seful statului.

Sistemul unic de supraveghere bancara in zona euro propus miercuri de CE prevede ca statele din afara blocului monetar se pot inscrie voluntar intr-un mecanism de cooperare, iar coordonarea intre BCE si autoritatile din tarile din afara sistemului ramane in forma actuala.

Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.

Statele membre din afara zonei euro care doresc sa adere la sistemul unic de supraveghere pot apela la un mecanism de "stransa cooperare". Procedura presupune ca autoritatile competente din tara respectiva sa respecte si sa implementeze directivele BCE. Statul respectiv va putea apoi sa participe la dezbaterile din Consiliul de supraveghere al BCE si va avea acces la sistemul unic de supraveghere.

Pentru statele care nu fac parte din zona euro si nu adera voluntar la sistemul unic de supraveghere, relatiile si procedurile existente de coordonare vor fi mentinute in forma actuala in privinta bancilor care activeaza atat in zona euro, cat si in afara ei.

Potrivit recomandarilor CE, sistemul unic de supraveghere ar trebui sa fie aprobat de Consiliul European si Parlamentul European pana la sfarsitul anului.