Ineficienta managementului de stat aduce Romaniei pierderi de 1,3 mld. euro pe luna si de 16 mld. euro pe an pe trei cai: nestiinta de a atrage 400 mil. euro pe care ar trebui sa-i luam de la UE, neputinta de a micsora cheltuielile bugetare cu bunuri si servicii si de personal care majoreaza datoria publica cu 800 mil. euro pe luna si nepriceperea de a administra eficient companiile de stat care aduc pierderi de 100 mil. euro pe luna, scrie Ziarul Financiar.

Cei 16 miliarde de euro anual inseamna un minus de peste 700 de euro pe an pentru fiecare roman. Dintre toate pierderile, cea mai dramatica este nestiinta de a atrage fonduri europene, iar "ghilotina" va cadea pe 31 decembrie 2012, data dupa care, conform normelor UE, banii netrasi se anuleaza.

Responsabilul pentru Romania al Directoratului General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Anton Schrag, a avertizat autoritatile romane ca decembrie 2012 este data limita dincolo de care banii netrasi de la Uniunea Europeana nu vor mai putea fi folositi.

"Pana acum s-a discutat teoretic despre faptul ca puteti pierde bani de la UE. Dupa 31 decembrie 2012 banii sunt cu adevarat pierduti, pentru ca sumele alocate pentru perioada initiala a progra¬ma¬rii bugetare si necheltuite vor fi anulate", a spus Schrag.

Aceasta inseamna ca Romania ar trebui sa atraga 6 mld. euro pana in decembrie 2012 in sensul de plati efectuate (claim money - engl.). In acest moment, platile facute de Comisia Europeana catre autoritatile de managament romanesti, asa-numitele AM-uri, sunt de circa 700 mil. euro.

Citeste si

Liderii care au schimbat comportamentul consumatorilor. Top 10 cei mai performanti CEO ai lumii FOTO