Proiectul mentioneaza ca se vor infiinta puncte de control fiscal pentru plata TVA la achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, zahar si materiale de constructie.

Desi nota de fundamentare a proiectului semnaleaza incalcarea reglementarilor comunitare, Guvernul se bazeaza probabil pe o reactie intarziata din partea reprezentantilor Comisiei Europene, mizand pe procedurile complexe si de durata care conduc la declansarea procedurii de infringement”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Pieter Wessel, Partener, Deloitte Tax.

 „Insa instituirea unor astfel de bariere de comert inseamna incalcarea principiului fundamental al liberei circulatii a marfurilor, consimtit de statul roman prin semnarea Tratatului de Aderare. O astfel de actiune va fi cu siguranta amendata prompt de institutiile europene si statul roman s-ar putea afla in postura de a suporta costuri semnificative”, a explicat Wessel.

De asemenea, propunerea de reintroducere a accizelor pentru unele produse considerate de lux (blanuri, parfumuri, bijuterii) incalca, de asemenea, prevederile Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.