Prefinantarea se acorda in cota de maximum 10% din valoarea eligibila a proiectului, in cel putin doua transe, cu exceptia proiectelor majore, pentru care cota de prefinantare poate fi de maximum 20%, se arata in document.

Pana acum, cei care castigau proiecte finantate din fonduri europene puteau primi o prefinantare in cuantum de 30- 35% din valoarea eligibila a proiectelor, care se acorda intr-o singura transa. Ulterior, procedura s-a modificat, iar beneficiarii primeau intai 10% din prefinantare, iar restul de 20% il primeau in momentul in care demonstrau prin acte ca au cheltuit jumatate din prefinantarea de 10%, scrie Ziarul Financiar.

Reducerea drastica a prefinantarii ar putea reprezenta un obstacol pentru ca se limiteaza accesul beneficiarilor la suma de bani necesara demararii proiectelor. "Cei mai afectati vor fi cei care au vazut fondurile europene drept «o gura de oxigen» pentru sustinerea activitatii companiei. Insa multe companii nu apelau la prefinantare din cauza birocratiei excesive presupusa de aceasta procedura", a spus Ovidiu Mihaila, consultant in cadrul firmei de consultanta in accesarea de fonduri europene Accreo Romania.

Astfel, daca un beneficiar care a castigat un proiect cu o valoare totala de 100.000 de euro, din care cheltuielile eligibile erau in valoare de 70.000 de euro (restul fiind partea de cofinantare din fondurile proprii ale beneficiarului), putea primi de la stat 21.000 de euro pentru a demara activitatile din proiect, de acum incolo va putea primi o prefinantare in cuantum de numai 7.000 de euro.

Citeste si

De astazi, in Capitala circula autobuze turistice supraetajate. Cat costa sa vezi Bucurestiul de la inaltime VIDEO

Te-ai angaja in Irak sau in Afganistan? Ce joburi poti sa-ti gasesti in bazele NATO si pe ce salarii