Spania este in cautarea celor  60 miliarde de euro necesare recapitalizarii bancilor sale, suma considerata insa o subestimare a dimensiunii reale a problemei. Analistii sunt insa de parere ca pentru a restabili credibilitatea celei de-a patra puteri a Europei sunt este nevoie de fapt de 150 de miliarde.

Executivul va prezenta vineri estimarile finale pentru necesarul de capital al sistemului bancar al tarii, conform termenilor finantarii de pana la 100 de miliarde de euro asigurate de zona euro Spaniei in acest an.

Induiosator, guvernul spaniol pare inca sa creada ca o mare parte din acest capital poate fi ridicat din piete. In situatia in care pana si bancile britanice sunt nerecomandate investotirilor, ce sa mai vorbim despre cele spaniole, se arata in analiza The Telegraph.

Spania a anuntat, joi, cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de pana acum, in valoare de 40 de miliarde euro pentru anul urmator, noile masuri si reforme avand ca scop convingerea institutiilor internationale si investitorilor ca tara isi respecta angajamentele privind tintele de deficit. 

Ministerele vor inregistra in 2013 in medie reduceri de cheltuieli de 8,9%, potrivit proiectului de buget prezentat intr-o conferinta de ministrul de Finante, Cristobal Montoro, scrie cotidianul Wall Street Journal. 

"Este un buget pe timp de criza, dar facut pentru a scoate tara din criza", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria in timpul aceleiasi conferinte. 

Spania intentioneaza sa foloseasca 3,06 miliarde de euro din fondul de rezerva pentru pensii cu scopul de "a acoperi unele nevoi ale Trezoreriei", a spus Saenz de Santamaria, fara sa dea detalii. Fondul, creat in anii '90 pentru a garanta plata pensiilor, dispunea de 66,8 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. 

Guvernul a anuntat ca va infiinta o agentie pentru monitorizarea autoritatilor regionale, astfel incat acestea sa se conformeze eforturilor Madridului de a controla cheltuielile si de a reduce deficitul bugetar al tarii la 4,5% anul urmator. 

Noile masuri vin intr-un moment critic pentru Spania, premierul Mariano Rajoy fiind sub o presiune intensa pentru a cere un program de ajutor economic Uniunii Europene in conditii care ar face posibila cumparare de obligatiuni spaniole de catre Banca Centrala Europeana. 

Aceste masuri aproape condamna Spania la auto-infrangere, pentru ca ingroapa si mai mult economia, facand astfel si mai grea reducerea deficitului, scrie The Telegraph. Spania se invarte in jurul propriei cozi in aceasta austeritate, inducand criza economica si fiscala. Domnul Rajoy este "dead man walking", noteaza cotidianul britanic. 

In afara de parasirea uniunii monetare si defaultul mai exsita oare alta sansa pentru Spania?  Raspunsul pare tot mai probabil sa fie NU.

Spain va fi condamnata daca va renunta la euro, insa va fi condamnata pentru eternitate daca va ramane cu aceasta moneda, conculzioneaza The Telegraph. Politicile zonei euro in acest moment nu ofera nici varianta plauzibila pentru prosperitate.