Oficialul susține că apare un nou indice ROBOR, care va scădea ratele la credite, și o taxă pentru bănci, care să le stimuleze să dea împrumuturi multe și ieftine.

Propunerea nu i-a încântat însă pe bancheri, care au plecat nervoși de la întâlnirea cu ministrul finanțelor. De altfel, întrebat de propriile rate la bancă, ministrul Eugen Teodorovici nu a putut spune cât plătește lunar pentru cele trei credite de aproape 700.000 de euro, care apar în declarația să de avere.

La aproape trei luni de la intrarea în vigoare a ordonanței 114, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță că vrea de urgență schimbarea ei.

Prima modificare propusă este ca indicele ROBOR să fie calculat nu în funcție de cotațiile băncilor, ca în prezent, ci ca o medie a tranzacțiilor zilnice făcute într-un trimestru. Ministrul nu a putut spune însă câți datornici vor avea rate mai mici, nici cu cât ar putea fi reduse.

„Din datele BNR sunt diferențe în minus la costurile pe care le plătesc românii în lei”, a declarat ministrul Finanțelor.

Teodorovici a vorbit și despre cum vrea să schimbe calcularea taxei aplicate băncilor. Aceasta va depinde de cota de piață a băncilor și de ''hărnicia'' lor în a da credite multe și ieftine.

„Taxa poate scădea până la zero dacă băncile se îndreaptă de la ceea ce se întâmplă azi, de la zona de lăcomie către partea de hărnicie - dacă încep să finanțeze coerent și intens piață”, a mai spus ministrul.

Reprezentanții băncilor au ieșit însă nervoși de la întâlnirea cu Teodorovici, care le-a spus că vrea să parafeze modificările la ordonanță 114 chiar săptămâna viitoare.

„Vom face o serie de propuneri suplimentare. Vineri s-a făcut resimțit nevoia unui nou document. Timpul este extrem de strâns”, spune Florin Dănescu, președintele executiv ARB.

Au fost discuții aprinse timp de două ore între bancheri și ministrul Finanțelor. Fără să ajungă la o înțelegere. De rezultatul acestor negocieri depind ratele pe care le plătesc românii lună de lună. Și sunt sume importante, dacă ne uităm că acum creditele în moneda națională au ajuns la un total de 96 de miliarde de lei, cu 20% mai mult față de anul trecut.

Creșterea creditelor cu dobânzi mici, așa cum vrea ministrul, ar putea duce la o criză, atrag atenția specialiștii financiari.

„Ideea de a stimula sau de a penaliza băncile pentru a acordă credite cât mai multe indiferent de risc cred că e o greșeală. În America, între 2000 și 2005 s-au dat credite multe la risc mare și dobândă mică, asta a dus la cea mai gravă criză financiară”, a declarat Iancu Guda, președintele Analiștilor Financiar-Bancari.

Ministrul Finanțelor are și el rate la bancă. Numai că, în fața jurnaliștilor, nu a putut spune și cât plătește lunar.

În declarația de avere a ministrului apar 3 credite, cu o valoare de aproape 700.000 de euro, sunt scadente în anul 2045, când Teodorovici va împlini 73 de ani.