"As vrea sa profit de aceasta oportunitate sa felicit Banca Nationala a Romaniei pentru conduita politicii sale monetare in circumstante atat de dificile si pentru contributia la stabilitatea financiara a tarii datorita politicilor sale sanatoase in ceea ce priveste supravegherea. As vrea, de asemenea, sa incurajez Guvernul Romaniei sa implementeze deciziile curajoase care au fost si sunt necesare in domeniul politicilor financiare si economice", a spus Trichet in deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversarii a 130 de ani de la infiintarea BNR.

Seful BCE a mentionat ca in ultimii ani economia Romaniei a inregistrat un progres semnificativ, dar situatia economica a fost si inca este foarte dificila.

"Economia Romaniei, ca multe altele, a fost foarte afectata de criza financiara globala. Ajustarea sa este sprijinita de acordul financiar incheiat cu Uniunea Europeana si FMI. Intr-adevar, este nevoie de o ajustare fiscala, financiara si structurala", a adaugat Trichet.

El este convins ca ajustarea va pune bazele unui proces sustenabil de convergenta a economiei si a aratat ca BCE este atent implicata in monitorizarea programului de ajustare, lucru care reflecta interesul semnificativ pentru Romania si dezvoltarea economiei sale.

"La BCE noi suntem pregatiti sa mentinem dialogul cu Banca Nationala a Romaniei, un dialog care s-a dovedit foarte fructuos in trecut. Sunt convins ca relatia noastra excelenta va continua sa serveasca foarte bine ambelor institutii", a spus Trichet, inainte de a ura "La multi ani!" Bancii Nationale.

De altfel, guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cel al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au declarat ca nu exista un substitut valid pentru politici economice sanatoase si coerente, mai ales in contextul crizei financiare internationale.

"Nu exista timp pentru a ne amagi in nicio privinta. Ramane esential atat pentru Romania, cat si pentru celelalte economii sa parcurga procesul de reforma intr-un mod foarte activ si sa faca loc pentru evolutii macroeconomice sustenabile, incluzand o politica fiscala sanatoasa, atat de esentiale pe termen mediu. Si, domnule guvernator, am sa reiau cuvintele dumnevoastra, nu exista niciun substitut valid pentru politici sanatoase si stabile. Parca m-ati citat pe mine cand ati spus asta, domnule guvernator, si de aceea as dori sa rog autoritatile sa aiba astfel de politici sanatoase si stabile care sa aduca pe termen mediu si lung crestere economica sanatoasa, iar acest lucru binenteles depinde de o politica fiscala si monetara si de reforme structurale care se fac la timp, care sa sustina sustenabilitatea procesului de convergenta", a spus Trichet.

El a aratat ca toti actorii politicii economice, fara exceptie, trebuie sa fie angajati in atingerea acestui scop.

Anterior, guvernatoul BNR a avut in discursul sau un mesaj similar, avertizand ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice coerente, mai ales in contextul crizei economice si financiare internationala.

"Corectarea erorilor de politica economica este, peste tot in lume, dureroasa, de multe ori greu de inteles de catre public si inerent tarzie. Dezvoltarea durabila, sustenabila a Romaniei depinde de coerenta politicilor economice, iar strategia de adoptare a euro, in anii urmatori, poate fi catalizatorul care sa asigure aceasta coerenta", a spus Isarescu.