"Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care, va spun in premiera, nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din iannuarie (...) Sper ca pana la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, codurile sa fie adoptate de Parlament si sa nu fie modificate fundamental", a spus Valcov, potrivit Mediafax.

Ministrul Finantelor a aratat ca relaxarea fiscala gandita pentru urmatorii 5 ani are in vedere parcursul Romaniei pentru urmatorii 12 ani, in care obiectivul este depasirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita.

"Ne dorim ca in 12 ani Romania sa depaseasca media UE privind PIB per capita. Nu se poate fara o crestere economica sustinuta. Media de 3% din ultimii ani nu e suficienta petru recuperarea decalajelor", a spus Valcov.

El a aratat ca desi Romania este parte a Uniunii Europene si membra NATO, se gaseste intr-un mediu competitional acerb, iar o fiscalitate pro investitionala ar putea sa reprezinte un atuu important.

"Marile companii aleg sistemul fiscal care le avantajeaza cel mai mult (...) Credem ca acest al treilea atuu, al fiscalitatii, va putea repune Romania, nu imediat, dar in urmatorii 2-3 ani de la aplicare, si nu este vorba doar codurile fiscale, s-o repozitioneze, astfel incat sa stim in ce directie mergem", a spus Valcov.

Oficialul MFP a detaliat cum s-a ajuns la propunerile de relaxare fiscala, aratand ca simularile au plecat de la experienta anilor trecuti pentru a se calcula nivelul optim pentru TVA si accize, respectiv de la comportamentul de consum relativ la niveluri ma mari sau mai mici ale acestor taxe, precum si viteza de creare a locurilor de munca.

"Avem azi peste un milion de romani care lucreaza fara forme legale. Incercam sa-i aducem la lumina, pe de o parte ca sa fie platite contributiile, pentru ca agentii economici sa nu-i mai ascunda, poate ca au avut motive din cauza unor taxe foarte inalte, iar pe de alta parte pentru a-i proteja. Din pacate, mare parte dintre ei sunt tineri si nu realizeaza ca peste 20-30 de ani se asteapta sa ia o pensie si statul nu va putea sa le-o dea", a adaugat Valcov.

Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului.

Scenariul publicat in nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arata un impact negativ brut de 16,4 milliarde lei in 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scaderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%.

Citeste si:

Modificarea Codului Fiscal: Cota unica de impozitare, redusa la 14%, din 2019, TVA scazuta la 20%, din 2016, cu 9% la alimente si contributii mai mici, din 2017

Cati bani pierde bugetul in urma reducerilor de TVA si de accize si a eliminarii taxei de stalp. Guvernul estimeaza ca va recupera jumatate din suma