"Am făcut nişte studii şi am vrut să analizăm impactul plăţilor electronice şi creşterea gradului de fiscalizare. Avem o problemă cu deficitul de încasare pe TVA. Nu e o problemă nouă. Întotdeauna am avut-o. Suntem pe un trend uşor ascendent. Din păcate, capacitatea noastră de a colecta mai mult TVA nu creşte la fel de mult cum se întâmplă în alte ţări, drept pentru care rămânem la coada clasamentului. În 2018, economia gri din România însemna cam 27,6% din PIB. Conform raportului Comisiei Europene privind deficitul de încasare a TVA, bugetul României pierde anual o treime din TVA. Deci, gradul de colectare la nivel local, ca pondere în PIB, a fost în 2018 de 26%, penultimul loc în Europa. După noi cred că sunt doar bulgarii. Având în vedere deficitul bugetar prognozat pentru România până la finalul acestui an, majoritatea eforturilor pentru compensarea aceasta a golurilor şi finanţarea cheltuielilor nu e soluţie pe termen mediu şi lung, în contextul în care contribuabilii au nevoie acum, mai mult ca oricând, de stimulente", a explicat şeful Mastercard România, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, pentru remedierea situaţiei actuale, una dintre soluţii ar fi implementarea Legii cashback şi acordarea prestaţiilor şi beneficiilor sociale pe carduri prepaid, măsuri care au dat rezultate foarte bune în state precum Polonia, Italia sau Grecia.

"O colectare mai bună a taxelor existente ar ajuta bugetul să se echilibreze şi asta poate să fie realizat prin adoptarea plăţilor digitale la scară largă începând, de exemplu, cu implementarea Legii cashback în varianta iniţială, precum şi cu acordarea prestaţiilor şi beneficiilor sociale prin cardul prepaid. Astfel de măsuri s-au mai luat prin Italia, Polonia, Grecia şi au avut rezultate foarte bune. În Polonia, decalajul TVA a crescut între 2006 şi 2011 la aproximativ 12 procente, până la peste 20% din veniturile potenţiale. În 2012, dimensiunea a ajuns la 25,6%. În doi ani de zile, Polonia redus deficitul de încasare TVA la aproape o treime din dimensiunea sa iniţială În Grecia, după patru ani, creşterea cu 1% a încurajării plăţilor cu cardul a dus la o creştere tot cu 1% a gradului de colectare a TVA. De aceea, obiectivul nostru rămâne acela de a fi un partener de discuţie al părţilor interesate în reducerea evaziunii financiare, diminuarea economiei gri şi creşterea gradului de colectare a taxelor. Suntem dispuşi să încheiem parteneriate de tip public-privat, să contribuim cu experienţa noastră atât locală, cât şi cea globală, pentru că am făcut lucruri de genul acesta în mai multe ţări, cu rezultate foarte bune", a spus Cosmin Vladimirescu.

Potrivit unui studiu privind deficitul de încasare a TVA publicat de Comisia Europeană, România a pierdut 6,595 miliarde euro în 2018 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA). Ca şi în 2017, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 33,8% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2018. România este urmată de Grecia (30,1%) şi Lituania (25,9%). Cele mai mici deficite erau în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%).