Banca austriaca trebuie sa renunte, de asemenea, si la participatia la divizia VB Leasing International, care controleaza VB Leasing Romania.

Grupul Volksbank si VR Leasing Germania detin participatii egale, de cate 50%, la VB Leasing International. VB Leasing International detine 80% din VB Leasing Romania IFN, restul de 20% aflandu-se in posesia Volksbank Romania.

Grupul a anuntat la sfarsitul anului trecu, ca Volksbank Romania va fi repozitionata in doi-trei ani, dupa care va fi vanduta.

Potrivit planului de restructurare, activele grupului, de 30,49 miliarde de euro in iunie, ar urma sa fie reduse gradual pana la 18,39 miliarde de euro, iar activele ponderate la risc la 10,08 miliarde de euro, fata de 15,54 miliarde de euro la mijlocul anului in curs, se arata intr-un comunicat al Volksbank.

Activitatile cheie (core) ale grupului Volksbank vor include doar operatiunile care ofera servicii bancilor regionale (Volksbanks). Operatiunile care nu constituie activitati core vor fi intrerupte, potrivit planului de restructurare.

In luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000 si detine in prezent active de aproape 4 miliarde de euro. Statul austriac a preluat in aprilie o participatie de 43% la Volksbank, parte a unui ajutor financiar care a costat statul peste un miliard de euro. Grupul si-a redus operatiunile si a vandut active neesentiale in incercarea de a reveni pe profit, dupa un rezultat negativ anul trecut.