Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 640 milioane lei.

"Daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte prime de risc mai scazute, Guvernul ar putea fi nevoit sa traga bani din acordul preventiv cu UE si FMI. Acesta nu ar fi deloc un semnal poziitv pentru piete, astfel ca leul ramane sub presiune", a declarat analistul Commerzbank Thu Lan Nguyen, potrivit Mediafax.

Fostul secretar de stat din Ministerul de Finante Cristian Sporis declara, la inceputul lunii iulie, ca Romania are un "buffer de lichiditate" confortabil.

"Reiteram ca Ministerul Finantelor Publice dispune de volume de lichiditate adecvate, astfel ca nu se afla sub presiunea de a accepta sa plateasca randamente ridicate la imprumuturi. De aceea la unele dintre precedentele licitatii pentru titluri de stat nu au fost acceptate decat ofertele depuse de banci care se incadrau in parametrii de randament convenabili Trezoreriei, iar celelalte au fost respinse", a spus Sporis la momentul respectiv.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,23 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Leul s-a depreciat saptamana trecuta la un nivel record in raport cu euro, de 4,6481 lei/euro, ca urmare a tensiunilor politice. In aceasta saptamana, leul a recuperat o parte importanta din pierderea consemnata de la inceputul lunii iulie. Vineri, in jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,5320 - 4,5350 lei pe piata interbancara, sub nivelul de la aceeasi ora de joi, cand operatiunile se realizau aproape de 4,55 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat in a doua parte a zilei, in contrast cu evolutia din regiune, iar dealerii spun ca leul a fost sustinut de vanzarile de valuta realizate indirect de banca centrala.

Ca urmare a temerilor privind costuri mai ridicate la plata datoriilor in valuta, autoritatile din Romania au luat masuri in aceasta saptamana, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat pentru prima data incepand cu luna noiembrie 2008 suma cu care imprumuta bancile comerciale prin operatiuni repo.

Problemele poltice din Romania au complicat relatiile cu FMI si UE si au intarziat eforturile acestora de a evalua programul de reforma al tarii. FMI si UE pun fonduri la dispozitia Romaniei in schimbul unor reduceri de cheltuieli si reforme ale sectorului public, noteaza Wall Street Journal.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.