Fondurile de hedging si alti traderi detineau pe 6 ianuarie 24.171 de contracte de investitii care mizeaza pe deprecierea francului in raport cu dolarul, cel mai mare numar dupa iunie 2013, potrivit datelor Commodity Futures Trading Commission (CFTC) din SUA. 

Francul era favorit pentru operatiunile in care investitorii cumpara valuta in tari cu monede cu randamente scazute, pentru a finanta achizitii acolo unde dobanzile sunt mai mari. 

"Nu stim sigur cati imprumutati in franci elvetieni au probleme in acest moment. Francul ar putea continua sa se intareasca, pe termen scurt", a declarat Stephen Lewis, economist sef la ADM Investor Services International, in Londra. 

Traderii au acumulat un numar record de pozitii futures care mizeaza pe aprecierea dolarului fata de opt valute importante, in saptamana incheiata pe 6 ianuarie, potrivit datelor CFTC. Astfel, numarul acestor contracte a urcat la 431.961, cel mai ridicat dupa anul 2003. 

Francul elvetian era la New York in urcare cu 15%, la 1,02582 unitati pentru un euro, la ora 8:01 a.m., dupa ce in urma anuntului Bancii Elvetiei s-a apreciat cu pana la 41%, la 85,17 centime, cel mai mult de la debutul euro in 1999. 

Fata de moneda americana, francul este in crestere cu 14%, la 87,64 centime pentru un dolar, dupa ce a atins 74,06 centime, cel mai ridicat nivel din august 2011. 

Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro. 

Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro.  De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.