Autoritatea Bancara Europeana si autoritatea pentru piata instrumentelor financiare au fost aproape, dar nu au propus ca organizatiei Euribor-EBF sa-i fie retrase atributiile de publicare a Euribor, noteaza cotidianul american Wall Street Journal.

Au recomandat, in schimb, ca Euribor-EBF sa extinda semnificativ monitorizarea datelor transmise de bancile contributoare si a agentului care foloseste aceste date pentru calcularea Euribor, compania ThomsonReuters PLC, relateaza Mediafax.

La ca in cazul indicelui omolog de pe piata bancara din Londra, Libor, reputatia Euribor a fost afectata de acuzatii ca unele banci ar fi manipulat indicatorul pentru a-si maximiza profiturile din tranzactii legate de acesta. Euribor este folosit la calcularea dobanzilor pentru imprumuturi si alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.

Cele doua autoritatie de reglementare au cerut ca pe viitor datele transmise de banci pentru stabilirea indicatorului sa fie verificate cu tranzactii derulate de acestea. De asemenea, Euribor-EBF ar trebui sa deruleze audituri interne si externe periodice. In plus, bancile care contribuie date nu ar trebui sa controleze comitetul care supravegheaza Euribor, au sugerat cele doua institutii.

Analiza este similara celei derulate de seful Autoritatii pentru Servicii Financiare din Marea Britanie, Martin Wheatley, in privinta Libor, indice cu utilizare mai extinsa la nivel global. Statul britanic a acceptat recomandarile acestuia sa preia de la Asociatia Britanica a Bancilor responsabilitatea pentru Libor si sa introduca sanctiuni penale pentru manipulare.

Raportul celor doua agentii europene de reglementare a pietei financiare va pune la dispozitia Comisiei Europene o evaluare privind modul in care este administrat Euribor si va ajuta executivul comunitar sa decida asupra legislatiei necesare. Cele doua agentii nu au atributii de a introduce sanctiuni.

Euribor-EBF, organizatia nonprofit care opereaza rata Euribor, a fost infiintata sub legislatie belgiana in 1999, odata cu lansarea euro, si are sediul la Bruxelles.

Bancile care contribuie la stabilirea Euribor

Printre bancile cu prezenta europeana importanta care contribuie la stabilirea Euribor se numara Barclays, Commerzbank, Deutsche Bank, HSBC, ING, JPMorgan, Nordea, Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, UBS, Santander, Bank of Tokyo Mitsubishi, Intesa Sanpaolo si UniCredit.

Bancile Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank si-au anuntat recent retragerea dintre institutiile de credit care contribuie la stabilirea indicatorului. De asemenea, grupul austriac Erste Bank a informat marti ca isi analizeaza optiunile.

Dupa retragerea celor trei institutii, numarul bancilor care contribuie cu date pentru stabilirea Euribor a ajuns la 39. Numarul maxim de membri, 44, a fost inregistrat in 2012. De asemenea, anul trecut au renuntat sa furnizeze date pentru Euribor Citigroup si DekaBank Group Germania.