Banca Nationala a anuntat un curs oficial de 4,28 lei, cel mai mare de dupa 23 noiembrie 2009.

Analistii spun ca BNR va incerca probabil sa apere pragul de 4,3 lei, dar sansele sale nu sunt foarte mari, deoarece decizia Curtii Constitutionale a fost o surpriza pentru majoritatea jucatorilor, care acum mizeaza pe deprecierea leului.

"Este o stire negativa, pentru ca legile se intorc in Parlament pentru modificare si votare, ceea ce o sa intarzie aplicarea lor. Volume transferate au crescut substantial dupa anunt, de la 12 milioane de euro la 45 milioane de euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

"Investitorii nu sunt speriati neaparat de pierderea transei de la FMI, ci de faptul ca pana acum nu s-a prezentat un plan B viabil, credibil. Lor nu le pasa daca se taie pensii sau daca se maresc taxele, ei vor un deficit mic pentru a paria pe leu. Am primis un mesaj de la un coleg din Londra, imediat dupa decizie ("Si acum ce urmeaza?")", a adaugat pentru Gandul un alt  dealer.

In jurul orei 11:25, schimburile se realizau la 4,2580 - 4,2630 lei/euro, dupa ce dimineata bancile afisau cotatii de 4,2350 - 4,2380 lei/euro. Cursul a continuat sa urce, iar in jurul orei 12:10, se situa la 4,2680 - 4,2740 lei/euro. Cea mai ridicata cotatie pe piata interbancara a fost de 4,2787 lei/euro.

"Credeam ca masurile vor fi declarate legale de catre CC, ceea ce se putea dovedi favorabil leului, deoarece ar fi fost un pas important in procesul de reforma fiscala si ar fi crescut probabilitatea primirii urmatoarei transe FMI. O decizie negativa s-ar putea dovedi foarte dificila pentru leu si ratele de dobanda din piata monetara. Ajustarea masurilor ar complica perspectiva reformei fiscale si ar indeparta probabil livrarea transei FMI", considera Vlad Muscalu, analist la ING Bank Bucuresti.