Euro a scazut vineri cu 2,1%, la 1,3239 dolari, de la 1,3525 dolari la finele saptamanii anterioare, transmite Reuters. Fata de yen, moneda unica a pierdut 1,1%, la 102,91 yeni pe unitate.

Pe de alta parte, dolarul a crescut pentru prima data in ultimele trei saptamani fata de valuta japoneza, apreciindu-se cu 1,1%, la 77,73 yeni.

Vineri, moneda euro a fost afectata de retrogradarea ratingului Belgiei de catre Standard & Poor's. Guvernul belgian are programate pentru saptamana viitoare mai multe licitatii de obligatiuni, inclusiv titluri cu maturitatea la zece ani.

Dolarul s-a apreciat in raport cu toate valutele de referinta, dupa ce "supercomisia" pe buget din Congresul SUA si-a incheiat fara succes mandatul, esuand in tentativa de a gasi masuri de reducere a deficitului si a datoriei publice care sa satisfaca ambele partide dominante, cel Republican si cel Democrat.

Investitorii au cumparat titluri de Trezorerie SUA, randamentul de referinta coborand cu 0,05 puncte procentuale, la 1,96%. Dobanda titlurilor SUA pe zece ani a coborat astfel sub 2% pentru prima data in ultimele opt saptamani.