"Sistemele pentru plati anonime si monedele virtuale care au dezvoltat o circulatie considerabila - inclusiv cea mai cunoscuta, bitcoin - sunt inlocuitori ai banilor si nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice", a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, citat de cotidianul New York Times.

Legea din Rusia prevede ca rubla este singura moneda oficiala si introducerea oricarei alte monede sau inlocuitor este interzisa, a precizat institutia. Banca centrala din Rusia a avertizat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca tranzactiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda sa piarda foarte mult din valoare intr-un timp scurt.

Biroul Procurorului General a informat ca lucreaza, impreuna cu banca centrala si alte agentii, la inasprirea reglementarilor si prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.

In SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltata decat cea din Rusia, autoritatile investigheaza mai multe cazuri de activitati ilegale comise utilizand bitcoin.

La sfarsitul anului trecit, si China a interzis portalurilor de tranzactionare a bitcoin din tara sa mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis, totodata, bancilor sa efectueze tranzactii cu bitcoin, care nu are statut legal de moneda.