Volumul tranzactiilor este redus, din cauza ca multe piete financiare europene sunt inchise pentru sarbatoare.

Euro a scazut cu 0,6%, la 1,2025 franci pe unitate, dupa un minim de 1,2 franci pe unitate in timpul sedintei.

In timpul tranzactiilor, euro a urcat la 1,4369 dolari pe unitate, dar ulterior a revenit in stagnare, la 1,4350 dolari pe unitate.

"Euro are nevoie de rezolvarea crizei din Grecia, iar politicientii si reprezentantii bancii centrale nu par sa se apropie de o solutie", a declarat Kit Juckes, analist la Societe Generale.

Incertitudinile apasa euro, care ar putea sa ramana in continuare in intervalul 1,4-1,47 dolari pe unitate, a spus Juckes.

Ce se intampla in Romania?

Romanii au foarte multe credite in franci elvetieni care au fost in voga la un moment dat, dar aprecierea francului este resimtita tot mai acut in ultima vreme.

Valoarea creditelor acordate in franci elvetieni in Romania reprezinta peste 4% din totalul creditelor acordate de bancile locale, respectiv echivalentul a circa 2,5 miliarde de euro.

Intarzierile la plata creditelor in franci elvetieni s-au triplat in ultimul an, ajungand la echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro.

Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank sau OTP au fost bancile care au indemnat cel mai mult romanii sa parieze pe moneda elvetiana, in special prin campanii agresive de promovare si datorita dobanzilor mai mici.