Verificarea documentelor a fost declansata la sfarsitul anului trecut, releva Strategia fiscal-bugetara revizuita pentru perioada 2013-2015, obtinuta de Mediafax.

In document se aminteste ca, incepand cu luna mai a anului trecut, odata cu depunerea declaratiilor de venit pentru 2011, a fost lansat programul de verificare a persoanelor fizice cu venituri/averi mari, vizand un grup de peste 300 persoane.

"A fost identificata o categorie de risc fiscal semnificativ si generalizat asociat veniturilor obtinute din strainatate de persoanele fizice, risc total asupra caruia a fost propus, in prima faza, un tratament alternativ, fiind desfasurat un program de notificare avand ca subiect conformarea la obligatia de declarare a acestei categorii de venituri, adresat persoanelor fizice cu averi/venituri mari. Persoanelor in cauza li s-a adus la cunostinta atat obligatiile fiscale care le revin, cat si faptul ca in perioada urmatoare vor fi declansate verificari fiscale mai amanuntite pe acest segment", se arata in strategie.

Acelasi document releva insa ca, in cursul lunii noiembrie, a fost procesata lista persoanelor care depasesc "riscul minim acceptat de administratia fiscala" si au fost declansate verificari fiscale prealabile documentare pentru 30 de persoane din grupul persoanelor fizice cu averi/venituri mari.

Normele in domeniu stabilesc de altfel ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.

Actiunile de control sunt initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

La momentul deciziei Guvernului de verificare a marilor averi, presedintele din acea perioada al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, declara ca actiunile de control vor fi declansate pentru 200-300 de persoane, in principal patroni foarte bogati care in ultimii ani au omis deliberat sa inregistreze veniturile pe firma, sustragandu-se de la plata impozitelor.

Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale folosesc metode indirecte, respectiv cea a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului.

Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata si se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.

Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora.

Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.