"Ni se reproseaza ca am sprijinit mai mult dezvoltarea companiilor multinationale, oferind ajutor de stat unor proiecte mari la care capitalului romanesc i-a fost greu sa se asocieze. Impreuna cu MFP, pregatim o noua schema de ajutor de stat, intr-un cuantum ceva mai mic. Nu dorim discriminare intre capitalul romanesc si cel strain, nici nu avem cum, dar ne gandim ca exista investitori care pot dezvolta proiecte mai mici si sa beneficieze si ei de ajutor de stat. Dorinta Guvernului din care fac parte este sa sprijine productia oriunde in Romania", a explicat Borc, citat de Agerpres.

El a vorbit, cu aceasta ocazie, despre ajutoarele de stat acordate transparent, conform legislatiei in vigoare, dar si despre ajutorul de stat mascat de care au beneficiat companiile de stat de-a lungul ultimilor zeci de ani, fapt care a distorsionat concurenta pe piata si a dezavantajat companiile care au avut relatii de afaceri cu intreprinderile de stat, dar care nu si-au incasat banii din aceste relatii.

"Lucram sa descalcim aceste aspecte care dureaza de zeci de ani si care nu au facut, desi poate intentiile au fost bune, decat sa complice si mai mult situatia unor societati aflate acum in insolventa sau in pragul insolventei", a mai spus Borc.

In acest context, ministrul Borc a reamintit angajamentul Guvernului de a actiona in sensul depolitizarii companiilor de stat, insa a atras atentia ca acest lucru nu poate fi realizat in sase luni si doar prin numirea unui CEO profesionist, ci dureaza cativa ani si trebuie sa implice intregul personal.

"Favorizarea companiilor de stat, fie prin ajutor de stat mascat, fie prin relatii privilegiate cu alte companii, canalizarea resurselor lor in scopuri politice, nu au facut decat sa decapitalizeze companiile cu care au intrat in relatii de afaceri, au distorsionat procesul de achizitii publice, prin licitatii mai mult sau mai putin corecte. Tot acest mecanism pentru a profesionaliza aceste intreprinderi speram sa fie continuat de noul Guvern, astfel incat sa intoarca aceste aceste dezavantaje, care acum reprezinta o frana pentru economie, in motoare de dezvoltare prin stabilirea unei concurente sanatoasa in piata", a adaugat Costin Borc.

Ajutoare de stat pentru proiecte de peste 2 mil. euro

Noua schema de ajutor de stat la care lucreaza Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vizeaza proiecte care pornesc de la doua milioane de euro, suma semnificativ mai mica decat plafonul din vechea schema, de 10 milioane de euro, sustine ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

"Ministerul Finantelor are aceasta schema mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, impreuna cu ministerul Economiei, avem in vedere o noua schema care sa vizeze si business-urile ceva mai reduse, o schema care sa inceapa de la doua milioane de euro. (...) La 10 milioane avem acum proiectele prin planul de investitii Junker si, de aceea, am simtit nevoia sa umplem si acest gol pe o piata a proiectelor de o valoare mai mica. Bugetul si toate celelalte conditii sunt in analiza", a spus Anca Dragu.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor sustine ca este necesara o aplicare eficienta a regulilor ajutorului de stat, fara discriminare intre companiile publice si cele private, care sa conduca la rationalizarea si eficientizarea utilizarii banului public si la cresterea competitivitatii economice.

In privinta companiilor de stat, ministrul Finantelor sustine ca acestea pot fi sprijinite prin masuri economice sau de ordin social, dar doar cu conditia aplicarii unor planuri de restructurare care sa duca la eficientizarea lor.

"Statul, in general, (si MFP) are in proprietate intreprinderi publice. Unele se confrunta cu dificultati financiare ce acumuleaza datorii restante. In acest context, este important ca statul sa le trateze pe principii de eficienta economica, sa nu permita mentinerea pe piata a companiilor generatoare de pierderi in orice conditii si sa ia masuri pentru restructurarea lor. Practic, pot fi agenti economici, fie publici fie privati care, printr-un comportament inadecvat, sa distorsioneze regulile pietei. Pentru a solutiona problemele companiilor in dificultate, statul poate recurge, din ratiuni de ordin economic, in conditii similare unui operator privat atunci cand este vorba de stat ca actionar, sau de ordin social, pentru pastrarea locurilor de munca, la anumite masuri de finantare, cum ar fi injectii de capital, stergere sau esalonare de datorii sau acordare de garantii de stat. In orice caz, statul trebuie sa conditioneze sprijinul acordat acestora prin implementarea de programe de restructurare care sa conduca la viabilizarea si asigurarea sustenabilitatii pe termen lung", a subliniat ministrul Finantelor Publice.