Fosta fabrica de paine de langa Obor a fost distrusa de cateva incendii, apoi demontata bucata cu bucata, fara ca cineva sa ia vreo masura.

In 2015, monumentul Moara lui Assan este doar o ruina. Privelistea e dezolanta: unde te uiti vezi doar pereti cazuti, mormane de moloz si buruieni de 1 metru. Hotii nu au furat doar structura metalica de rezistenta a cladirilor, ci si caramizile peretilor. Locul se tranforma pe zi ce trece intr-o groapa de gunoi.

Altadata o bijuterie industriala, prima moara cu aburi, facuta de mesteri din Germania in 1853, ar fi putut deveni un muzeu de pret. Bucurestenii isi amintesc cu nostalgie de vremurile in care stateau la coada pentru painea calda de la Moara lui Assan.

In 3 schimburi se lucra la Moara luI Assan, care pe vremuri avea sute de angajati. Aici erau aduse permanent cele mai noi utilaje si tehnologii din strainatate.

Dupa ce a fost retrocedat, pentru monumentul de la Obor a inceput dezastrul. In 2008 aici a avut loc un incendiu puternic care a durat 2 zile si in care toata structura de lemn a monumentului istoric a fost mistuita.

Patru ani mai tarziu, in 2012, se putea vedea dimensiunea dezastrului. Monumentul a fost distrus pas cu pas din nepasarea autoritatilor si a unor indivizi lipsiti de scrupule.

Partea de zidarie de deasupra golurilor a fost distrusa astfel incat bucata dintre cele doua goluri pe verticala sa se prabuseasca. Acesta este un indiciu ca distrugerea morii ar putea fi voita.

In iunie 2012 aici a avut loc al doilea incendiu de proportii. Pentru ca nu aveau cai de acces, pompierii s-au chinuit atunci mai bine de 48 de ore sa stinga valvataia.

In zilele noastre, Moara lui Assan se transforma pe zi ce trece intr-o groapa de gunoi. Este probabil o chestiune de timp pana cand si aceste ziduri se vor narui.

Recent, Primaria Capitalei i-a amendat pe proprietari dupa ce o parte din cladirea in care odata functionau birourile s-a prabusit.

Dar nu e de mirare ca nimeni nu are niciun interes sa restaureze moara. Terenul pe care se afla acum cladirile parasite valoreaza zeci de milioane de euro.