Chiriile apartamentelor cu 3 si 4 camere din Bucuresti a ajuns la un maxim al ultimelor 12 luni, inregistrandu-se in luna martie un pret mediu de 620 de euro pentru apartamentele cu 3 camere si de 981 de euro pentru apartamentele cu 4 camere. Si pretul mediu al chiriei in cazul apartamentelor cu 2 camere este intr-o usoara crestere in ultimele douasprezece luni, ajungand la 389 de euro, in timp ce singurele care se afla in regres sunt garsonierele, cu un pret mediu in martie de 245 de euro.

"Explicatia consta in cresterea numarului de oferte de vanzare de pe piata in dauna celor de inchiriere. Acest lucru a condus la micsorarea si imposibilitatea ofertei de a face fata cererii, efectul fiind de majorare a preturilor", se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.net, care a luat in calcul pretul mediu de inchiriere al locuintelor din Bucuresti in luna martie.

Astfel, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu al chiriei apartamentelor cu 4 camere s-a marit cu 8%, cea mai mare crestere dintre toate tipurile de locuinte. Si apartamentele cu 3 camere au facut un salt important in ultimele douasprezece luni, pretul mediu de inchiriere al acestora marindu-se cu 5%.

In cazul apartamentelor cu 2 camere si al garsonierelor, pretul mediu de inchiriere a ramas destul de constant in ultimele douasprezece luni, primele inregistrand o crestere de 1,2%, in timp ce garsonierele sunt singurele care au avut un usor regres, de sub 1%.

Preturile medii ale chiriilor apartamentelor din Bucuresti au inregistrat un salt important in martie si fata de luna trecuta. Astfel, pretul mediu de inchiriere al unui apartament cu 4 camere a crescut cu 6%, de la 921 de euro in februarie, la 981 de euro in martie.

Aceeasi comparatie in cazul apartamentelor cu 3 camere releva o crestere de 5% in ultima luna, de la 590 de euro in februarie, la 620 de euro in martie.

Apartamentele cu 2 camere s-au scumpit si ele cu 4%, de la 373 de euro in februarie, la 389 de euro luna aceasta, in vreme ce singurele care au ramas relativ constante in ultima luna au fost garsonierele, al caror pret a castigat 1 euro, conform cifrelor oferite de Imobiliare.NET.

Un calcul matematic arata ca in luna martie, pretul platit pentru inchirierea unui apartament cu 4 camere din Bucuresti este in medie cu 60 de euro mai mare decat in urma cu o luna si cu 79 de euro mai mare decat in urma cu douasprezece luni.

In ceea ce priveste inchirierea unui apartament cu 3 camere, aceasta este in martie in medie cu 30 de euro mai scumpa decat in februarie si cu 31 de euro mai scumpa decat in martie 2014.