"In vederea operatiunii de demontare a halei s-au obtinut atat avizul pentru conceptul de stramutare eliberat de Ministerul Culturii, precum si avizul Directiei de Cultura si Patrimoniu Bucuresti. Astfel, pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat in conditiile legii autorizatia de dezmembrare, in vederea executarii lucrarilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache", se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, restaurarea, reconditionarea si depozitarea elementelor halei se vor face in conditii optime, in vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent.

Primaria Capitalei mai precizeaza ca activitatea de demontare se face in baza expertizei si a studiului intocmit de specialisti in cladiri de patrimoniu, la solicitarea municipalitatii.

In cazul Halei Matache, mai precizeaza sursa citata, decizia municipalitatii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmeaza a fi realizata ulterior restaurarii elementelor metalice care au fost considerate de catre expertii in materie ca avand valoare de monument istoric.

Precizarile Primariei Capitalei vin dupa ce reprezentantii ONG-urilor care se opun mutarii Halei Matache au reclamat ca municipalitatea bucuresteana a inceput deja, luni seara, actiunile de demontare a constructiei.

Lucrarile in vederea reamplasarii halei au inceput dupa ce luni, la sediul Primariei Capitalei, a avut loc o dezbatere publica asupra celor trei planuri urbanistice zonale (PUZ) pentru zona Berzei-Buzesti, care prevad, printre altele, stramutarea Halei Matache.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara ca trebuie lamurita situatia Halei Matache, pentru ca in proiectul magistralei rutiere Buzesti - Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci ca hala va fi mutata "exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo", pentru constructia drumului.