Potrivit analizei citate, o prima explicatie este ca, dat fiind faptul ca au fost primele construite, blocurile vechi beneficiaza, de regula, de un amplasament mai bun, chiar in interiorul aceluiasi cartier – sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport in comun, obiective culturale (in cazul zonelor centrale), magazine, scoli etc.

Constructia de blocuri noi, pe de alta parte, este foarte limitata de disponibilitatea loturilor pentru constructii, astfel ca terenurile achizitionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a ramas in urma dezvoltarilor rezidentiale traditionale si a putut fi achizitionat la un pret acceptabil.

Pe de alta parte, oferta actuala din piata pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza. Cu alte cuvinte, pretul apartamentelor vechi este apropiat de cel pentru locuintele noi sau chiar mai mare, insa acest aspect va fi corectat de noua generatie de locuinte noi ce va avea un concept bazat pe nevoile cumparatorilor.

Proiectele noi vor beneficia de un amplasament mai bun, datorat ieftinirii terenurilor in criza si revalorizarii unor loturi cu un amplasament foarte bun si acces facil la punctele de interes pentru cumparatori.

Cluj-Napoca ilustreaza cel mai bine acest paradox al preturilor. Aici, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi se situa, la finele lunii trecute, la 1.261 de euro pe metru patrat util. Spre comparatie, o unitate locativa nou-construita putea fi achizitionata cu 1.174 de euro pe metru patrat. Discrepanta se mentine si la o analiza mai detaliata, pe zone: in perimetrul central, spre exemplu, un apartament vechi costa, in medie, 1.408 euro pe metru patrat, fata de 1.375 de euro pe metru patrat, la cat ajunge unul nou. In zona semicentrala, o locuinta construita inainte de 1990 are o valoare medie de listare de 1.283 de euro pe metru patrat, in vreme ce una noua ajunge la 1.214 euro pe metru patrat. Nu in ultimul rand, in cartierele periferice locuintele vechi au un pret mediu cerut de 1.190 de euro pe metru patrat, fata de 1.045 de euro pe metru patrat pentru cele noi.

Si in Timisoara, preturile practicate pe cele doua segmente de piata sunt foarte apropiate: 1.024 de euro pe metru patrat util pe vechi si, respectiv, 1.014 euro pe metru patrat pe nou. Totusi, zona centrala este singura in care apartamentele noi sunt mai scumpe decat cele vechi, ajungand la o medie de 1.250 de euro pe metru patrat, fata de 1.119 euro pe metru patrat. In zona semicentrala, o locuinta in bloc vechi costa 1.035 de euro pe metru patrat, iar una in bloc nou 1.032 de euro pe metru patrat. La periferie insa, o unitate locativa construita inainte de 1990 poate fi achizitionata cu 1.011 euro pe metru patrat, fata de 982 de euro pe metru patrat una noua.

Capitala este singurul oras care face exceptie de la aceasta anomalie a preturilor. In Bucuresti, locuintele din blocurile vechi costau, la finele lunii trecute, 1.062 de euro pe metru patrat util, potrivit Imobiliare.ro. Cele noi, pe de alta parte, aveau un pret mediu cerut de 1.201 euro pe metru patrat. In zona centrala, valoarea medie de listare pentru un apartament vechi este de 1.295 de euro pe metru patrat, fata de 1.500 de euro pe metru patrat pentru unul nou. In zona semicentrala, un cumparator ar trebui sa plateasca 1.179 de euro pe metru patrat pentru a locui intr-un imobil construit inainte de Revolutie, fata de 1.342 de euro pe metru patrat pentru o locuinta mai noua. Doar in cartierele periferice, unde in ultimii ani s-au construit multe proiecte low-cost (multe dintre ele chiar la marginea orasului), pretul mediu pe nou este mai mic decat cel pe vechi, respectiv 863 de euro pe metru patrat, fata de 924 de euro pe metru patrat.

In Iasi, pretul mediu cerut de vanzatori se situa la 873 de euro pe metru patrat util pe piata veche si, respectiv, 927 de euro pe metru patrat pe cea noua. In zona centrala, un apartament vechi costa 1.133 de euro pe metru patrat, iar unul nou 1.300 de euro pe metru patrat. In cartierele semicentrale, o locuinta construita inainte de Revolutie ajunge la 875 de euro pe metru patrat, in vreme ce una construita din 2000 incoace are o valoare de listare de 970 de euro pe metru patrat. Dar in zona periferica apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi, la un pret de 850 de euro pe metru patrat, fata de 793 de euro pe metru patrat.

Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este cel mai accesat portal imobiliar din Romania, cu 1.280.000 de vizitatori unici pe luna, si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.