Au făcut un calcul și, dacă își aleg bine zonele, își pot recupera rapid investiția. Iată de ce.

În Timişoara se construiesc zeci de blocuri. Într-un complex, de exemplu, apartamentele sunt vândute deja în proporţie de 80%. Unii dintre clienţi sunt români mutaţi în străinătate de mulţi ani dar care vor să închirieze de la distanţa locuinţa.

Flavia stă în Germania de mai bine de 20 de ani şi şi-a dorit să investească banii strânși acolo la ea în ţară.

Flavia Wingert: “Am vrut să investesc cu gândul că o să mă întorc.”
Reporter: “Este un moment bun de investit în imobiliare aici în România?”
Flavia Wingert: “Da, eu zic că da, este foarte frumos, se dezvoltă foarte frumos”.

Un metru pătrat într-o clădire costă 1.200 de euro. Chiria unui apartament cu două camere este în medie 350 - 400 de euro, în timp ce rata la un credit tot cam atât. Practic apartamentul se achită singur, iar peste ani rămâne o investiţie sigură.

Lidia Laction, director vânzări complex imobiliar: “Sunt de exemplu părinţii care decât să plătească chirii pentru copii lor care sunt la facultate în oraşul Timişoara preferă să plătească ratele unui apartament. Un alt profil sunt investitorii străini, avem clienţi care achiziţionează din Italia, din Germania”.

Şi într-un alt ansamblu cei mai mulţi clienţi sunt investitori care au de gând să închirieze ulterior apartamentele.

Sorin Drăghici, dezvoltator imobiliar: “Apar două tipuri de clienţi, cei care închiriază în regim hotelier şi clienţi care urmăresc strict închirierea pe termen lung.”

Un apartament din Cluj a fost cumpărat în urmă cu doi ani de un cuplu de români care lucrează în Marea Britanie. Tinerii au investit cu tot cu amenajări 120.000 de euro, iar acum îl închiriază în regim hotelier cu 250 de lei pe noapte.

Daniel Botan, proprietar apartament: “Este o zonă foarte bună în Cluj şi am zis că e o investiţie foarte bună n-ai ce să pierzi, apartamentul tot la fel va fi.”

Pentru un apartament cu 3 camere în Cluj care costă 60.000 de euro proprietarul îşi scoate investiţia în timp record, dacă îl închiriază mai multor studenţi cu 450 de euro pe lună.

Răzvan Mustaţă, decanul FSEGA Cluj: “Am avea o rată de 260 de euro pe lună. Am putea să obţinem recuperarea acestei sume într-o perioadă de aproximativ 17 ani”.

Cum în Cluj chiriile sunt mari, mai bine de un sfert dintre cumpărătorii apartamentelor sunt din judeţele limitrofe cum ar fi: Maramureş, Satu Mare, Alba Iulia sau Sălaj.