"Majoritatea apartamentelor noi din Bucuresti au fost disponibile la preturi mai mici de 1.000 euro/mp. Totusi, nivelul obtinut in urma negocierii poate fi semnificativ mai mic decat pretul cerut initial. In ciuda suisurilor si coborasurilor din ultimele trimeste, pretul mediu al unei locuinte a ramas cam la acelasi nivel comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, inca exista potential de corectie a preturilor daca sunt luate in calcul vanzarile slabe inregistrate pe piata", se arata intr-un raport al Jones Lang LaSalle.

In opinia analistilor companiei, luand in considerare ca in 2011 nu s-a inregistrat nicio schimbare in ceea ce priveste oferta, politica de preturi si cererea pe piata rezidentiala, este posibil ca performanta sectorului din acest an sa fie mai slaba decat in 2010.

"Oferta pietei este inca reprezentata de proiecte lansate in perioada de boom. In continuare se inregistreaza un volum limitat de investitii in proiecte rezidentiale. Preturile solicitate au ramas relativ stabile, desi in viitor sunt posibile scaderi de pret. Au existat foarte putine proiecte rezidentiale noi scoase pe piata in ultimele luni. Multe investitii sunt puse in continuare in asteptare. In trimestrul al treilea oferta pietei era reprezentata de aproximativ 3.500 de locuinte", apreciaza sursa citata.

In ceea ce priveste cererea, performanta "extrem de slaba" de pe piata creditelor ipotecare din acest an a determinat scaderea vanzarilor de locuinte fata de 2010.

Nici previziunile privind evolutia pietei in 2012 nu sunt optimiste, acestea fiind influentate de prognozele nefavorabile ale institutiilor financiare privind perspectivele economice ale Romaniei.

Citeste si

De la celularul de peste 1 kg, la smartphone-urile de astazi. Evolutia telefoanelor mobile din 1973 si pana in prezent GALERIE FOTO