Cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost consemnate in Irlanda (15%), Estonia (13,2%), Letonia si Marea Britanie (ambele 11,7%), iar cele mai abrupte scaderi in Slovenia (-5,4%), Italia (-3,8%) si Romania

Dintre cele 28 de state membre UE, 18 au raportat cresteri anuale, sapte scaderi, doua state nu au transmis informatii catre Eurostat, iar datele raportate de Polonia sunt confidentiale. 

Indicele preturilor locuintelor se refera la evolutia preturilor tuturor tipurilor de proprietati rezidentiale cumparate de gospodarii, indiferent de vechime, destinatie si proprietarii anteriori. 

Raportat la trimestrul anterior, preturile locuintelor din Romania au coborat cu 0,9% in perioada iulie-septembrie, al doilea mare declin din UE, la egalitate cu Malta. Slovenia a inregistrat cea mai scadere trimestriala a preturilor locuintelor, de 1,1%, in timp ce cele mai cresteri ale preturilor au fost observate in Irlanda (6,2%), Letonia (4,9%) si Croatia (4,7%). 

La nivelul UE, preturile locuintelor au crescut in al treilea trimestru al anului trecut cu 1,1% in perioada analizata, dupa un avans de 1,4% in trimestrul anterior. 

In zona euro, preturile locuintelor au crescut cu 0,5% fata de al treilea trimestru al anului 2013 si cu 0,6% raportat la trimestrul al doilea al anului trecut.