Pierderile generate de furnizorii care ”au actionat gresit” se ridica la 440 milioane lei (circa 100 milioane euro), fiind inregistrate de Transelectrica, operatorii de retea si de furnizorii de ultima instanta (FUI), care sunt obligati sa preia consumatorul ramas fara energie.

”Am finalizat mai multe controale, investigatii. Am ajuns la concluzia ca anumiti traderi au actionat gresit, punand in pericol contractele cu consumatorii importanti, generand elemente de cost pentru operatorii de retea, pentru furnizorii de utilitati de ultima instanta. Acestor traderi li s-a retras licenta de furnizare, s-au dat amenzi”, a spus Havrilet, citat de News.ro.

Contractele-cadru incheiate pe piata libera trebuie sa fie facute cu mai mare atentie, considera seful ANRE.

”Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti cu ceea ce inseamna denuntul unilateral, atunci cand furnizorul te lasa fara energie si esti obligat sa cumperi de pe piata spot, o piata foarte scumpa, sau din piata de echilibrare energie. Deci consideram ca ar trebui innasprite regulile care domina contractele cadru in zona de furnizare a pietei libere”, a afirmat Havrilet.

Intrebat la ce suma s-au ridicat amenzile aplicate si care sunt furnizorii carora li s-a retras licenta, oficialul ANRE a precizat ca nu poate da aceste detalii si nu are un total al amenzilor aplicate.

”Este vorba de un grup de 7-8 furnizori, aflati in diferite etape ale cercetarii si penalizarii si vorbim de niste pierderi generalizate de 440 milioane lei, care nu vor fi suportate de catre consumatori. Este prima data cand autoritatea de reglementare nu socializeaza aceste costuri. Ele sunt calculate in contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat in insolventa si in relatia lor cu bancile care i-au finantat”, a mai spus Havrilet.

ANRE a verificat circa 18 furnizori, iar unora dintre acestia, care au generat pierderi in randul furnizorilor de ultima instanta si de retea, le va fi retrasa licenta.

Preturile pe piata spot a bursei de energie OPCOM au depasit, in luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns pana la 680 lei/MWh, de peste doua ori mai mari decat in primele zile ale anului.