"Comisia Europeana a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene acte din care rezulta ca tara noastra si-a indeplinit obligatiile de transpunere ulterior inceperii procedurii la Curte. La inceput, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrica, iar, in cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similara si in ceea ce priveste speta pe gaze naturale", a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

CE a initiat in 2011 procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca Guvernul percepea tarife pentru tranzactiile la importul si exportul energiei electrice. Tarifele au fost eliminate la jumatatea anului trecut.

Procedura de infringement in sectorul gazelor a fost deschisa intrucat Romania nu putea asigura exportul. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a emis anul trecut o reglementare pentru a da posibilitatea exporturilor de gaze, pentru a opri infringementul.

Exportul de gaze naturale din Romania catre statele UE este permis, fiind conditionat de existenta unor puncte de interconectare fizice intre sistemele de transport ale tarilor.

Sistemul national de transport al gazelor este interconectat cu retelele Ungariei si Republicii Moldova.