Dan Diaconescu, circ de milioane

1 octombrie trebuia sa fie ultima zi din cea mai bizara privatizare a Romaniei. Dar s-a transformat intr-un nou episod din telenovela de vanzare a combinatului Oltchim. Contractul dintre Dan Diaconescu si Ministerul Economie nu a fost semnat nici astazi, chiar daca autoritatile au insistat ca este ultima zi de negocieri.

Diaconescu a venit la Ministerul Economiei cu o masina cu banii pentru salariile angajatilor Oltchim, dar s-a plans ca este lasat sa intre in parcarea institutiei.

El a venit cu banii de la o agentie bancara. Diaconescu a fost intampinat de un cetatean care i-a spus: "Circarule, nu te-ai saturat sa faci circ? Vrei sa fii presedinte, circarule?". In spatele masinii in care se afla Diaconescu s-a format un ambuteiaj, iar un politist incearca sa deblocheze circulatia.

Contractul nu a fost semnat nici astazi

Contractul dintre Dan Diaconescu si Ministerul Economiei privind transferul pachetului majoritar de actiuni la Oltchim nu are termen limita de semnare luni, 1 octombrie, iar banii vor putea fi virati pana in 14 februarie 2013, afirma Daniel Fenechiu, unul dintre avocatii patronului OTV. Discutiile dintre Diaconescu si Ministerul Economiei sunt suspendate. Daniel Fenechiu a adaugat ca negocierile sunt intr-o "pauza tehnica, pentru redactarea documentelor".

Cand plateste Guvernul ajutorul de urgenta

Guvernul va plati cei 1.400 lei reprezentand ajutor de urgenta pentru angajatii Oltchim doar daca va interveni o "situatie de criza" in care muncitorii sa nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Ministrul a aratat ca, in prezent, salariatii si-au primit restantele pentru luna iulie si le vor primi si pentru luna august.

Campeanu a precizat ca Ministerul Muncii va putea interveni doar in cazul in care privatizarea Oltchim nu va avea succes si societatea va intra, probabil, in administrare speciala.

"Acel ajutor de urgenta va fi acordat prin hotarare de guvern atunci cand intervine o situatie de 2-3 luni in care nu se pot plati salariile", a spus Campeanu.

Ministrul a precizat ca nu e vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajatii care sunt in situatii de urgenta.

Dan Diaconescu a declarat ca va aduce luni trei milioane de euro, "in saci", pentru plata salariilor angajatilor Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) si ca a prezentat OPSPI o varianta de finantare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank, scrie Mediafax.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, au venit la sediul Guvernului luni dimineata, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situatia Oltchim.

Diaconescu a spus ca va scoate luni cele trei milioane de euro din conturile sale deschise la OTP Bank si ii va da salariatilor inainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, daca Guvernul va gasi o solutie legala in acest sens.

In plus, fata de cele 45 de milioane de euro din oferta pentru pachetul majoritar de actiuni al combinatului, exista o posibila finantare de 91 de milioane de dolari, prin Eximbank, a declarat Diaconescu.

El a spus ca seful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara sa ateste existenta banilor printr-un extras de cont in original, autentificat, dar ca acesta este imposibil de adus pana la finalul week-end-ului, si ca de altfel reprezentantii Oficiului nu au dorit sa continue negocierile in zilele de sambata si duminica.

Diaconescu a afirmat ca s-a intalnit sambata la un hotel din Bucuresti cu reprezentanti ai unor investitori si cu persoane care ar urma sa administreze Oltchim, acestia sfatuindu-l sa nu semneze contractul pentru Oltchim in conditiile cerute de OPSPI.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa plateasca pretul pe actiuni, caz in care acesti bani ar putea fi acordati Oltchim pentru functionarea combinatului, ca imprumut de salvgardare pentru maximum sase luni, pana la transferul actiunilor.

Joi seara, Victor Ponta a declarat ca informatia conform careia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro intr-o banca din Olanda, prezentata joi dintr-un document, este falsa, iar acesta nu a depus pana in prezent vreo dovada ca are banii pentru Oltchim.

Angajatii Oltchim protesteaza din nou in fata unitatii, asteptand un raspuns privind privatizarea

Peste 500 de angajati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea protesteaza din nou, luni, pe platoul din fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii asteptand "un raspuns negativ sau pozitiv in ceea ce priveste privatizarea".

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat ca oamenii asteapta un raspuns privind privatizarea, sustinand ca este nevoie de bani pentru repornirea instalatiilor.

El a mai spus ca managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la Bucuresti "pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august".

"Asteptam azi (n.r. - luni) un raspuns negativ sau pozitiv in ceea ce priveste privatizarea, daca avem sau nu un nou patron. Aflam asta la ora 24.00, daca nu, intram in administrare speciala. A fost o perioada de incertitudini, de maine vom sti ce avem de facut, dar parerea mea este ca discutiile dintre cele doua parti sunt ireconciliabile, asta e parerea mea. Este ziua in care trebuie lamurite treburile, privatizarea este un aspect, dar avem nevoie de bani pentru repornirea instalatiilor. Repornirea este necesara, nu putem continua cu combinatul inchis, aceasta e parerea noastra. Si mai asteptam banii pe august si septembrie, se vorbeste si azi cu bancile, dl Radu Olaru, managerul interimar e la Bucuresti pentru deblocarea sumelor necesare avansului pe august. Daca privatizarea «va cadea» si vom intra in administrare speciala si asteptam ca promisiunea ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, care a anuntat, miercuri, ca Guvernul va aproba o ordonanta de urgenta prin care va transfera companiei Oltchim suma de 40 de milioane euro pentru plata salariilor si repornirea combinatului sa se materializeze", a declarat liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, potrivit Mediafax.