"Schema de personal este supradimensionata, in special pe segmentele care nu au legatura directa cu productia de energie electrica. (...) Nivelul fondului de salarii este vadit disproportionat fata de starea economica a societatii si de productivitatea salariatilor", se arata in raportul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. 

Compania are 5.239 de salariati, dintre care 2.023 de angajati (39% din total) reprezinta personalulul tehnic, economic, stiintific si administrativ. 

Salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii, care acopera 59% din totalul veniturilor 

Seful Euro Insol, Remus Borza, a declarata vineri, intr-o conferinta de presa, ca actualul contract colectiv de munca este "impovarator" pentru indicatorii financiari ai companiei si "incurajeaza nemunca". 

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. Compania este afectata sever de efectele secetei din 2011 si din acest an, inregistrand pierderi, atat anul trecut, cat si in primul semestru din 2012. 

"Daca fondurile cu personalul, de peste 100 milioane euro anual, desi excesive, sunt suportabile pentru societate in conditiile unei productivitati normale (...), in conditiile de seceta de la nivelul anului 2011 si 2012 aceste costuri, pe de-o parte, nu se justifica – activitatea fiind diminuata, iar pe de alta parte ocupa o pondere semnificativa din cheltuielile de exploatare (14,7% in 2011 si 18,8% in primele cinci luni ale acestui an", potrivit raportului. 

Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridica la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult fata de anul 2011 

Angajatii Hidroelectrica primesc mai multe tipuri de bonusuri, cum ar fi prime de vacanta, pentru deplasari ale personalului din si de la serviciu, inclusiv pentru deplasari in interes personal cu familia, diurne pentru delegatii, sporuri de fidelitate, prime jubiliare, prime de vechime, prime pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepotilor, pentru formare profesionala, zilele libere platite pntru studii, ore suplimentare platite cu 200% din salariul de baza sau pentru fidelitatea "neintrerupta" fata de companie. 

Potrivit raportului, personalul angajat al producatorului de electricitate beneficiaza de "extrem de numeroase" zile libere platite, care pot ajunge "facil" pana la 2-3 luni pe an, avand un impact "direct si considerabil" asupra rentabilitatii companiei de stat.  "Mentinerea cheltuielilor cu salariatii la acelasi nivel reprezinta o cauza in plus pentru care patrimoniul debitoarei a suferit dezechilibrul care a condus-o la insolventa", se mai spune in raportul intocmit de Euro Insol.