“In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2016, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra o tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +57%), in timp ce pentru fabricarea produselor din tutun, tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -36%)”, se arata in document.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2016, in activitatea de constructii se va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -32%). Managerii estimeaza scaderea numarului de salariati (sold conjunctural -18%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

“In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza o relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +2%)”, conform sursei citate.

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2016, INS spune ca cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

In sectorul de servicii, se estimeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).