Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat joi ca a dublat valoarea ofertei pentru preluarea Oltchim si ca ii pregateste o surpriza premierului Victor Ponta. Va aduce un investitor strain la combinatul din Ramnicu Valcea. 

"Am dublat oferta pentru Oltchim, dar caietul de sarcini imi interzice sa divulg valoarea. Ii pregatesc o surpriza premierului Ponta, caruia ii urez un sincer «La multi ani» (Ponta implineste joi 40 de ani, n.r.) si aduc un investitor strain", a afirmat Dan Diaconescu, la intrarea in sediul Ministerului Economiei.

Virgiliu Bancila, presedintele executiv al SCR Group, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a declarat ca grupul a depus doua oferte pentru Oltchim, ambele imbunatatite. Una dintre oferte vizeaza combinatul, iar cealalta creantele, a precizat Bancila.  

Pana luni, termenul limita initial, au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, Dan Diaconescu si Stefan Vuza, prin firmele Chimcomplex si Aisa Invest. 

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, seful OPSPI tinand cont de trei actiuni in instanta depuse de Dan Diaconescu si de solicitarea de amanare formulata de societati care reprezinta grupul rus Gazprom.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: Repornirea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani

"Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptata a instalatiilor. Astept redeschiderea Oltchim intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani. Trebuie mentionat insa ca este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o banca comerciala in urma depunerii unei garantii a statului roman la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare catre Comisia Europeana. Din informatiile noastre ar fi deja mai multi investitori interesati sa depuna ofertele pentru combinat, firme din Vest, ma refer. Si cele doua firme romanesti care si-au retras momentan oferta pentru a veni cu imbunatatiri la ea maine (n.r. - joi). Vineri, in jurul pranzului, vom sti numele celui care va castiga licitatia de la Oltchim", a declarat Daniel Chitoiu. 

Cine primeste ajutor social

Ministrul Economiei a mai precizat ca ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajatii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie. 

"Nu toti salariatii vor beneficia de acest ajutor social.Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. In ceea ce priveste restantele salariale,se vor achita din creantele pe care alte firme le au la Oltchim", a conchis Daniel Chitoiu.