Prezentarea investitiilor vine in contextul in care saptamana trecuta premierul Emil Boc le-a cerut tuturor ministrilor sa afiseze pe site-ul institutiilor pe care le conduc, pana pe data de 31 august, o lista a obiectivelor de investitii pe care le finalizeaza sau le dau in exploatare anul acesta, proiectele din ultimii doi ani, iar pana la 1 octombrie sa stabileasca prioritatile de investitii pentru 2012 si 2013, scrie Ziarul Financiar.

Demersul vine si intr-o perioada in care partidele politice deja au inceput campaniile de imagine tinand cont de faptul ca alegerile locale si legislative de anul viitor bat la usa.

Cei mari, pe primele locuri

Datele institutiei arata in amanunt pe ce au cheltuit banii 19 companii de stat care in perioada 01.01.2009-31.12.2011 au avut bugete totale de 24,9 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro).

Astfel, in intervalul 01.01.2009-30.06.2011, companiile au cheltuit in total 8,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), cei mai mari investitori din aceasta perioada fiind Hidroelectrica, Romgaz, Electrica, Transelectrica si Transgaz. Acestea sunt de altfel printre cele mai mari companii energetice, Hidroelectrica fiind cel mai mare producator de energie din Romania, iar Romgaz fiind unicul producator de gaze controlat de stat si cea mai profitabila companie din portofoliul Ministerului Economiei. Cea mai mare parte a sumelor investite de Hidroelectrica s-a indreptat spre amenajari hidroenergetice sau pe modernizarea unitatilor deja aflate in functiune.

Cea mai mare parte a investitiilor programate in perioada 01.01.2009-31.12.2011 ar trebui sa fie finalizate insa in a doua parte a acestui an, suma totala a acestor proiecte aflate acum in derulare ridicandu-se la peste 16,7 miliare de lei (circa 3,9 miliarde de euro).

Compania cu cele mai mari proiecte este Complexul Energetic Turceni. Valoarea investitiilor pe care producatorul de energie din Oltenia ar urma sa le realizeze pana la sfarsitul acestui an este de 6,72 miliarde de lei. Principalele proiecte ale Complexului Energetic Turceni vizeaza reducerea poluarii, investitii obligatorii pentru marile termocentrale fara de care functionarea acestora nu poate continua, si deschiderea unor noi exploatari miniere in vederea cresterii productiei de lignit.

Citeste si

 6 sfaturi de la oameni care au supravietuit Marii Depresiuni

 Lectia de economie a Chinei. Ce metoda a gasit Beijingul pentru a creste puterea de cumprare a chinezilor