Situatia din sectorul industrial arata clar o evolutie pozitiva si pentru primul trimestru al anului 2010, lucru datorat in principal cresterii cererii externe, este de parere Nicolae Chidesciuc, economist sef al ING Bank Romania

"Pentru tot anul 2010, estimarea noastra este ca productia industriala va inregistra un avans de 5% comparativ cu 2009. Este un lucru destul de bun daca luam in considerare 2009 fata de 2008 a scazut cu aproape 7%. Cresterea continua a productiei industriale se va reflecta in mod direct in cresterea nivelului exporturilor pe tara si totodata, isi va aduce aportul la cresterea economica din 2010", a explicat pentru incont.ro economistul sef al bancii olandeze.

Pentru luna noiembrie a lui 2009, cresterea de 5,3 procente se datoreaza avansului productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. Un alt factor a fost si majorarea cu 5,9% a productiei industriei prelucratoare, in perioada analizata. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat majorari in industria bunurilor de capital (+19,8%), in industria bunurilor intermediare (+6,5%) si in industria energetica (+2,3%)