Exporturile către SUA au urcat cu 12,5%, în pofida tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing.

În iunie, exporturile Chinei au înregistrat un avans de 3% iar analiştii se aşteptau la un nivel similar în iulie.

"Există o îmbunătăţire generală a exporturilor în iulie, faţă de luna precedentă, nu doar de echipamente medicale, care anterior au fost principalul contributor. Au crescut livrările de produse electronice, maşini şi îmbrăcăminte", a apreciat Iris Pang de la ING, potrivit Agerpres.

Citește și: China se redresează după pandemie și trage și Europa după ea. A doua economie a lumii scoate din criză cea mai mare economie a UE

Importurile s-au redus în termeni financiari cu 1,4% în iulie, în urma scăderii preţurilor materiilor prime, dar volumul total a crescut.

Economia chineză a crescut cu 3,2% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, în urma redeschiderii fabricilor şi a magazinelor. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Chinei s-a contractat cu 6,8%.

China a raportat un excedent comercial de 62,33 miliarde de dolari luna trecută, faţă de un surplus de 46,42 miliarde de dolari în iunie şi faţă de estimările analiştilor de 42 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, China ajută și Europa să iasă din criză. Germania a anunșat că producţia industrială în cea mai mare economie europeană a urcat cu 8,9% în iunie, pe fondul creşterii cu 14,9% a exporturilor, cel mai semnificativ avans lunar din ultimii aproape 30 de ani. 

Creșterea s-a datorat, în principal, cererii pentru exporturi, venită din China, i-a ajutat în iunie pe producătorii germani să-şi revină din şocul provocat de pandemie, pentru a doua lună consecutiv.