Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

Documentul, care ar urma să fie adoptat până în 15 iunie dacă statele din blocul comunitar ajung la un acord, marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China, care vor să domine industria şi să absoarbă cunoştinţele europeană, scrie Agerpres.

De asemenea, guvernele UE sunt frustrate că autorităţile de la Beijing nu au respectat anunţul de anul trecut privind deschiderea economiei.

Începând din 11 octombrie, când sunt anunţate preluări străine, guvernele UE vor fi obligate să prezinte Executivului comunitar detaliile, în zone ca media, transport şi comunicaţii. Dacă controlul va fi extins, vor fi incluse şi proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

"Comisia Europeană a descoperit că sunt câteva alte proiecte şi programe ... care sunt esenţiale pentru securitate sau ordine publică şi, prin urmare, ar putea fi incluse", se arată în document.

Transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze.

La începutul crizei generate de pandemie cu coronavirus, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a recomandat țărilor UE să cumpere participații la companiile care se confruntă cu probleme financiare în această perioadă, pentru a le proteja de preluările masive ale Chinei.

Țările europene sunt îngrijorate de mai multă vreme de extinderea masivă a Chinei pe continent, prin preluarea unor mari companii europene, însă criza provocată de extinedrea coronavirusului și scăderea abruptă a prețurilor pot constitui o oportunitate fără precedent pentru țara asiatică de a prelua companii strategice în Europa.

Nu avem o problemă ca statele să preia participații la companii, dacă în acest fel vor să elimine preluările de acest fel. Este foarte important să se conștientizeze riscul că afacerile care sunt vulnerabile pot deveni obiectul unor astfel de preluări. Aceasta este una dintre principalele noastre priorități”, a spus pentru Financial Times comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, preluată de Euronews.

Modificări în ceea ce privește legislația privind preluarea de către stat a unor companii private erau planificate dinainte de criza generată de coronavirus, însă Margrethe Vestager susține că acestea trebuie accelerate și adoptate “cât mai curând posibil”.

Antrior, Executivul comunitar a trimis guvernelor statelor membre o serie de propuneri vizând relaxarea regulilor care se aplică cheltuielilor de stat în timpul pandemiei de COVID-19. Comisia introduce astfel noi reguli, pentru a permite recapitalizarea companiilor care au nevoie, însă a subliniat că preluarea de participaţii de către guverne "ar trebui să rămână ultima opţiune".

Orice participaţii vor trebui însoţite de "condiţii clare cu privire la intrarea statului, remuneraţie şi ieşirea din companiile afectate, prevederi stricte privind guvernanţa şi măsuri adecvate pentru a limita potenţialele distorsiuni aduse competiţiei", a subliniat Comisia Europeană.

UE a anunțat, recent, și relaxarea legislației în ceea ce privește ajutorul de stat, permițând astfel Guvernelor să ofere ajutoare financiare de salvare sau chiar sa naționalizeze companiile lovite din plin de criza financiară generată de coronavirus.

Schimbările în ceea ce privește preluarea marilor corporații private de către stat au fost propuse de Germania și Franța, îngrijorate de prezența tot mai mare a investițiilor chineze pe continent.