Inca de la deschiderea tranzactiilor, indicele CSI 300 care reflecta performantele a 300 de intreprinderi importante din China, cotate la bursele din Shanghai si Shenzen, a luat-o la vale. Initial, cotatiile au fost suspendate 15 minute, dar aceasta pauza n-a stavilit pierderile. In consecinta, tranzactiile au fost oprite, in virtutatea unei noi reglementari impuse de autoritatile chineze, care s-a aplicat astazi pentru prima oara.

Mecanismul "circuit breaker" fusese anuntat anul trecut de autoritatile de reglementare de la Beijing si a intrat in vigoare in prima zi de tranzactionare din 2016.  

Matt Rivers, CNN Beijing: "Aceste masuri au fost instituite dupa volatilitatea pe care ma vazut-o in 2015, aici in China. Sunt menite sa le dea timp de reflectie investitorilor, sa-i impiedice sa vanda actiuni, in pripa".

Oricum, investitorii s-au grabit sa vanda dupa publicarea unor noi date, deloc optimiste, privind economia chineza.

Activitatea manufacturiera in China, a doua economie a lumii, s-a redus in decembrie.

Matt Rivers: "Cei mai multi analisti cu care am vorbit sunt de pareare ca rezultatele proaste ale industriei, de aici din China, sunt responsabile pentru oprirea tranzactiilor la bursele chineze. In decembrie a fost deja a cincea luna pe minus, reflectata de evolutia principalul indice bursier".  

Analistii financiari spun ca datele publicate luni dimineata privind indicele PMI pentru decembrie, care arata activitatea industriala, au indicat o scadere mai mare decat se estima, ceea ce a dus la declinul increderii investitorilor si la turbulente pe pietele bursiere.

In plus, China a decis luni sa reduca valoarea yuanului in raport cu dolarul, moneda chineza trecand pragul de 6,5 yuani pentru un dolar pentru prima data in ultimii patru ani si jumatate, in conditiile in care presiunile asupra monedei chineze au crescut pe fondul incetinirii economiei. 

Indicele Shanghai Composite a scazut cu 6,85%, iar Shenzhen Composite a inregistrat un declin de 8,2%.  

Si alte piete bursiere au fost afectate, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo a inchis luni in scadere cu 3,06%, in timp ce Hang Seng al Bursei de la Hong Kong inregistra un declin de 2,3%.

Mecanismul de suspendarea a tranzactiilor ar putea sa se dovedeasca insa contraproductiv, cred specialistii.

"Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca aplicarea acestui sistem va reduce lichiditatea de pe piata. Investitorii care vor sa vanda nu o pot face la fel ca si cei care vor sa cumpere. Schimburile se vor reduce daca aceste suspendari vor fi declansate prea des", a apreciat Shen Zhengyang, de la firma de brokeraj Northeast Securities. 

Scaderile semnificative inregistrate luni de bursele chineze au fost provocate si de apropiata expirare a masurilor introduse de autoritatile de la Beijing pentru a limita prabusirea pietelor financiare din vara anului trecut. In iulie 2015, guvernul a decis sa interzica actionarilor care detin mai mult de 5% din actiunile unei companii cotate la bursa sa-si vanda titlurile.

Bursa de la Tokyo a deschis prima sedinta de tranzactionare a anului cu o ceremonie traditionala, cu invitate imbracate in kimonouri.

Akira Kyota, presedinte Bursa Tokyo: "Cred ca este absolut necesar sa mentinem disciplina potrivita pe pietele financiare, pentru ca investitorii sa poata investi confortabil".  

Optimismul s-a rispit insa repede. In siajul burselor chineze, cea de la Tokyo a incheiat prima sedinta de tranzactionare din 2016 cu o scadere a principalului indice bursier, Nikey, cu peste trei procente.