La putin timp dupa summitul european de la Bruxelles, premierul grec a avut intalniri separate cu un reprezentant al Bancii Centrale Europene, Jorg Asmussen, presedintele UE, Herman Van Rompuy, cel al Eurogroup, Jean-Claude Juncker si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La final, Papademos a declarat in cadrul unei conferinte de presa in noaptea de luni spre marti ca i-a informat pe partenerii sai de "progresul major" realizat in negocierile cu creditorii privati ai Greciei.

Atena cauta sa incheie negocierile cu creditorii sai privati pentru a reduce datoria de 100 de miliarde de euro, o conditiei indispensabila pentru deblocarea celei de-a doua transe din ajutorul european de cel putin 130 de miliarde de euro.

Totusi, conform unor surse europene, aceasta suma ar putea sa nu fie de ajuns. O cifra superioara de 145 de miliarde de euro a fost evocata.

"Ese prea devreme sa spunem daca vom avea nevoie de fonduri suplimentare, scopul nostru fiind sa evitam un ajutor suplimentar", a subliniat Papademos.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a apreciat de asemenea ca negocierile avanseaza "in directia buna", lansand un apel catre BCE de a accepta reducerea propriilor creante. Insa BCE nu va fi usor de convins.La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a refuzat sa ia in considerare o sporire a imprumutului pentru Grecia sau un efort din partea BCE.

Deblocarea celei de-a doua transe din ajutorul european promis in octombrie anul trecut este vitala pentru Grecia care trebuie sa ramburseze imprumuturi de 14,5 miliarde de euro la 20 martie, in caz contrar aceasta intrand in incapacitate de plata.