"Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace şi aplicabile. Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înfiinţată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi va sprijini autorităţile naţionale din domeniul muncii în activităţile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum şi milioanele de întreprinderi care desfăşoară activităţi transfrontaliere în UE. Se face astfel încă un mare pas către o piaţă europeană a forţei de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile şi pe o cooperare eficace", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Alături de preşedintele Jean-Claude Juncker, la ceremonia de inaugurare de la Bruxelles au participat şi prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, în condiţiile în care Bratislava a fost aleasă pentru a găzdui autoritatea, vicepreşedinţii Comisiei Valdis Dombrovskis şi Maros Sefcovic, precum şi comisarul Marianne Thyssen.

"Autoritatea Muncii va fi elementul care va asigura buna funcţionare a "motorului" pieţei interne. Va fi locul în care se vor obişnui să colaboreze şi să rezolve laolaltă probleme colegi din diverse autorităţi naţionale. Mobilitatea forţei de muncă se va desfăşura astfel într-un mod mai armonios, în avantajul a milioane de cetăţeni şi întreprinderi europene, care îşi exercită în fiecare zi dreptul la libera circulaţie", a declarat comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen.

Consiliul de administraţie al autorităţii este format din reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum şi din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi reprezentanţi ai altor agenţii ale UE din domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale. La 17 octombrie, aceştia vor avea o primă reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii în funcţiune a autorităţii şi pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru iniţial.

Activităţile Autorităţii Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea forţei de muncă: libera circulaţie şi detaşarea lucrătorilor, coordonarea sistemelor de securitate socială şi legislaţia specifică din sectorul transportului rutier. Nu vor fi create noi competenţe la nivelul Uniunii Europene, statele membre rămânând în totalitate responsabile cu aplicarea normelor privind forţa de muncă şi securitatea socială.

Valoarea adăugată a autorităţii constă în faptul că aceasta va facilita cooperarea dintre statele membre, va eficientiza structurile existente şi va oferi sprijin operaţional, asigurând o aplicare mai eficientă a normelor, în beneficiul cetăţenilor, al întreprinderilor şi al autorităţilor naţionale deopotrivă. Pentru autorităţile naţionale în special, Autoritatea Muncii va îmbunătăţi cooperarea privind mobilitatea forţei de muncă prin asigurarea unei structuri permanente a UE bazate pe ofiţerii naţionali de legătură detaşaţi de statele membre pe lângă Autoritatea Europeană a Muncii.

Autoritatea Europeană a Muncii va acumula treptat resurse financiare şi umane, urmând să ajungă până în 2024 la un buget anual de 50 de milioane euro şi la un personal format din 140 de angajaţi.

La 13 iunie, statele membre au convenit ca sediul noii autorităţi să fie găzduit de Bratislava. În cursa pentru găzduirea Autorității s-au înscris patru capitale europene - Nicosia, Sofia, Riga şi Bratislava. România nu a fost interesată de acest proiect, deși muncitorii români sunt cea mai numeroasă comunitate de cetățeni europeni care lucrează într-un alt stat UE.

Conform datelor deţinute de instituţiile europene, aproximativ 17 milioane de europeni trăiesc sau muncesc într-un alt stat membru decât cel din care provin, cifră care s-a dublat în ultimii zece ani.

Comisia Europeană a propus în martie 2018 crearea unui autorităţi europene în domeniul muncii. Obiectivul acestei iniţiative vizează facilitarea mobilităţii cetăţenilor în UE şi asigurarea unui cadru reglementat corespunzător.

Numeroase ţări occidentale, în special Franţa, arată cu degetul abuzuri şi fraude comise în cazul unor întreprinderi pe care le deţin în ţări din estul Europei.