"Va exista probabil o redresare rapidă după ridicarea tuturor restricţiilor, dar redresarea ar putea dura cinci ani", a afirmat oficialul într-o intervenţie video la o conferinţă care se desfăşoară la Madrid, scrie Agerpres.

Recesiunea provocată de pandemie va dura mai mult în unele ţări decât în altele, şi vor fi exacerbate inegalităţile deoarece cei mai săraci vor fi mai loviţi de criză în ţările bogate, iar cele mai sărace state vor fi mai afectate decât ţările mai bogate, a explicat Reinhart.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, ratele sărăciei pe plan global vor creşte în urma crizei, a avertizat economistul şef al Băncii Mondiale.

În 2015, anul din care datează cele mai recente date ale Băncii Mondiale, un număr de aproximativ 734 milioane de persoane din întreaga lume trăiau în sărăcie extremă, adică aproximativ 10% din populaţia mondială. Însă numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă, adică cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi, a continuat să crească de la debutul pandemiei.

Această deteriorare se datorează unei combinaţii între locurile de muncă distruse de pandemie şi dificultăţilor de aprovizionare, care complică accesul la hrană.