In Ucraina, fuziunea intre politica si mediul de afaceri este mai mult regula decat exceptia. Detinerea unor functii legislative si executive de rang inalt ofera acces la controlarea sistemului, la finantele publice si la imunitate. 

De exemplu, cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, principalul sustinator financiar al regimului si un vechi aliat al presedintelui Viktor Ianukovici, a fost pana recent membru al Parlamentului. Aceste privilegii pot aduce beneficii substantiale.

Rinat Ahmetov controleaza un grup de circa 50 de parlamentari si a emis doua declaratii in care a condamnat violenta. 

Alti moguli puternici din cadrul Partidului Regiunilor sunt Vadim Novinski, cel de-al treilea cel mai bogat om din Ucraina, si Serhii Tigipko, fost candidat la presedintie si ministru al Muncii, care a cerut formarea unui Guvern de tehnocrati. 

Mai este grupul "Firtas" din Parlament, condus de magnatul in domeniul gazelor Dmitro Firtas si vicepremierul Igor Boiko. Acesta include 30 de parlamentari.  Un aliat apropiat al lui Firtas, Serhii Liovocikin a demisionat din functia de sef al administratiei prezidentiale, dar a ramas consilierul lui Ianukovici.

Odata cu cresterea numarului victimelor, magnatul gazelor a emis o declaratie in care face apel la pace, pentru prima data de la inceputul crizei. 

Declaratii ca acestea nu sunt suficiente pentru a pune capat varsarii de sange. Grupurile de afaceri au ezitat pana acum sa isi asume responsabilitatea si sa se foloseasca de influenta lor in Parlament pentru a forta o rezolutie.  Acest lucru explica partial escaladarea violentei in aceasta saptamana la Kiev, in timp ce Parlamentul nu a reusit sa voteze modificarea Constitutiei, care ar fi redus competentele prezidentiale inaintea alegerilor. 

Clanul de afaceri este calcaiul lui Ahile al regimului

Cu sanctiuni inteligente, care sa vizeze activele si interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea linistii in Ucraina. 

Marile companii au nevoie de acces pe piata europeana, iar instabilitatea le va devaloriza activele. Taierea oxigenului european ar putea insemna ca pretul de a face afaceri sub presedintia lui Ianukovici este prea mare. Aceasta este principala parghie pe care o au UE si Statele Unite. 

Sub presiunea sanctiunilor, grupul oamenilor de afaceri are suficienti reprezentanti in Parlament pentru a forma o noua majoritatea cu opozitia si deputatii independenti.

Fisurile din cadrul Partidului Regiunilor au inceput deja, sapte parlamentari anuntandu-si plecarea din partid si indemnand si altii sa faca la fel.